Ciasteczka z jabłkami

Ciasteczka z jabłkiem to pyszny i prosty w wykonaniu deser, który świetnie smakuje w połączeniu z kawą lub herbatą. Można serwować je na przyjęciu czy spotkaniu w gronie najbliższych. Do ciastek z jabłkami najlepiej wybrać owoce deserowe – świetnie sprawdzą się takie odmiany jak: ligol, rubin, delikates czy też papierówka. Co więcej, ciasteczka z jabłkami można przygotować z musem jabłkowym, przygotowanym latem z nadmiaru owoców właśnie z myślą o tego typu okazjach. Poniżej podajemy prosty przepis na ciastka z jabłkami! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200
Autor przepisu: Cristina Catese

desery ciastka

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.38 z 208 głosów)

Ciasteczka z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto: masło (100 g) roztapiamy, wlewamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy jajko. Mąkę przesiewamy, mieszamy z suchymi drożdżami i dodajemy do masy maślano-jajecznej. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy 30 minut.

  • 2.

    Nadzienie: jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w małą kostkę. Wkładamy na patelnię z masłem (15 g = 1 łyżka)  i dżemem pomarańczowym. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. Studzimy

  • 3.

    Formowanie ciasteczek: Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy koła o średnicy ok. 5 cm. Na połowę wykładamy farsz, przykrywamy pozostałymi kółkami. Opuszkami palców dociskamy brzegi, zamykając farsz w środku.

  • 4.

    Pieczenie: Ciasteczka kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 minut w 180°C. Oprószamy cukrem pudrem

Porady

  • jakie jabłka wybrać? najlepsze będą deserowe, pół słodkie gatunki jak ligol czy delikates lub rubin
  • do jabłkowej masy polecamy dodaj dżem owocowy - najlepiej pomarańczowy, ale możemy przygotować samo nadzienie jabłkowe
  • do ciasta dodajemy drożdże suche - nie wymagają rozdrabniania z mlekiem i wyrastania zaczynu
  • lubicie kruche ciasteczka z jabłkami? Równie pyszne są jabłka pod kruszonką!

Notka redakcyjna

 

Jakie jabłka wykorzystać do deserów? 


Jabłka są niezwykle popularnym owocem w Polsce – cieszą się one dużym uznaniem za ich smak, ale także za ich powszechność i stosunkowo niską cenę. Ich zaletą jest również szerokie zastosowanie kulinarne i bogactwo składników odżywczych. Jabłka są ważnym składnikiem wielu deserów, w tym m.in. niezwykle popularnej szarlotki. Możemy je wykorzystać także do przygotowania pysznych ciasteczek z jabłkami. Pojawia się jednak pytanie, jaką ich odmianę wykorzystać? Jak można się domyślać nie ma jednoznaczniej odpowiedzi na ten temat, ponieważ wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji smakowych. Jeśli preferujemy kwaśne jabłka, które będą dobrze korespondowały ze słodkością ciasta kruchego, to wybierzmy: szarą renetę, antonówkę, glostera. Z kolei, jeśli przepadamy za bardziej słodkimi odmianami jabłek, to znacznie lepszym wyborem, będą takie odmiany jak: ligol, champion, papierówka czy lobo. Ponadto kupując jabłka, bez względu na ich przeznaczenie, warto zwracać uwagę, by nie były poobijane. Brązowe plamy na ich skórce mogą świadczyć o obecności patuliny, która ma właściwości rakotwórcze. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy