Kotlety słoneczne to ciekawa i pyszna alternatywa dla klasycznej wersji tego dania. Są niezmiernie soczyste, a dzięki dodatkowi jajka smakują naprawdę fantastycznie. Podane w towarzystwie warzywnej surówki z pewnością zachwycą wszystkich domowników. Promienny, radosny wygląd potrawy powinien nakłonić do jej spróbowania nawet małego niejadka.
iStock
(średnia 4.54 z 182 głosów)
Przygotowanie składników: Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy i osuszamy. Przekrawamy ją wzdłuż, na cieńsze płaty i rozbijamy tłuczkiem. W małym naczyniu łączymy rozbełtane jajka oraz przyprawy.
Kotlety słoneczne: Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety obtaczamy w mące i 2/3 mieszanki jajecznej. Przekładamy je na patelnię i smażymy z obu stron, polewając pozostałym jajkiem po wierzchu. Gdy kotleciki nabiorą jasnozłotego koloru podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Kotlety słoneczne to świetna propozycja na obiad. Podane w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówki nie tylko smakują fantastycznie, ale i sycą na długie godziny. Dobrze komponują się ze smakiem tartych buraczków, mizerii lub kapusty zasmażanej. Można również serwować je z surówką z marchewki, młodej kapusty, pora, czy też z popularnym colesławem.
- Pierś słoneczną można również przygotować w wersji bezglutenowej. Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną jej odpowiednikiem pozbawionym glutenu. Dobrze sprawdzi się w tym celu mąka ziemniaczana, jaglana lub ryżowa.
- Podany powyżej przepis na kotlety słoneczne można modyfikować wedle uznania. Warto dodać do masy ulubione przyprawy – świeżą lub suszoną bazylię, oregano, tymianek, zioła prowansalskie czy natkę pietruszki.
- Polecamy również spróbować kotlecików słonecznych w wersji pieczonej w piekarniku. Po obtoczeniu w mącę i jajku należy ułożyć je blasze wyłożonej papierem pergaminowym i piec przez około 35–40 minut w temperaturze 180 °C.
Kotlety słoneczne można przygotować z tych samych rodzajów mięsa, z których na co dzień robi się ich "zwykłe" odpowiedniki. Różnica polega na tym, że panieruje się je nie w bułce tartej, a w mące. Na każdą porcję mięsa przypada także jedno całe jajko, co czyni potrawę niezwykle delikatną i soczystą.
Niektórzy decydują się na dodatkowe uproszczenie całego procesu, rezygnując w ogóle z panierki mącznej i obtaczając mięso w samym jajku. Rezultat jest tak samo smaczny. Polecamy również spróbować kotletów w wersji siekanej. Przygotowuje się je dość podobnie, jednak w tym przypadku pierś z kurczaka należy pokroić na drobne kawałki, a następnie wymieszać z jajkiem i mąką. Masę można wówczas urozmaicić dodatkiem jakościowej mozzarelli startej na tarce oraz domowego majonezu. Dobrze sprawdzą się w tym celu również warzywa – cukinia, kukurydza lub pieczarki. Tak przyrządzone kotleciki słoneczne należy nakładać na patelnię przy pomocy łyżki.
Do przyrządzenia kotlecików słonecznych można użyć różnych rodzajów i partii mięsa. Niezależnie od tego czy zdecydujecie się na przygotowanie kotletów słonecznych ze schabu czy z mięsa drobiowego, warto zadbać o odpowiednie dodatki. W pierwszym przypadku polecamy dorzucić do masy starty na tarce ser żółty. Można również pokusić się o dodatek domowego majonezu i świeżej natki pietruszki.
Ciekawą alternatywą dla klasycznych kotletów może być również pierś słoneczna w wersji zapiekanej – z włoską mozzarellą i plastrami ananasa. Po usmażeniu należy ułożyć na niej po plasterek owocu i przykryć go startym serem, a następnie włożyć całość do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Gdy mozzarella się roztopi, danie będzie gotowe. Jeśli nie przepadacie za takimi połączeniami, możecie przyrządzić kotleciki z piekarnika z dodatkiem kukurydzy, cukinii i suszonych pomidorów. Wówczas polecamy doprawić je odrobiną czosnku i suszonej lub świeżej bazylii.
Komentarze