Kotlety mielone z papryką

Zwykłe kotlety zyskują zupełnie nowy, bogatszy smak dzięki dodatkowi papryki. Możemy też przygotować je w wersji jarskiej - z kaszy gryczanej.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • cebulka, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 czerwone papryki: opieczone, bez skórki i pestek, drobno pokrojone
  • 70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • jajko
  • łyżka bułki tartej
  • 1–2 łyżki pikantnego keczupu
  • olej
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek, chili, kumin
  • 300 ml bulionu
  • mąka

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy cebulę i szklimy. Dokładamy czosnek, przesmażamy aż zapachnie. Dodajemy paprykę, dusimy aż odparuje woda.
  2. Mięso mieszamy z jajkiem, wystudzoną papryką z dodatkami, tartą bułką i keczupem. Dokładnie wyrabiamy, dodając w razie potrzeby więcej bułki. Przyprawiamy do smaku. Z masy formujemy 6–8 kotletów. Panierujemy w mące i smażymy na złoto ze wszystkich stron na oleju.
  3. Przekładamy do rondelka, zalewamy bulionem i dusimy ok. 10 min. Podajemy z kaszą gryczaną i sałatką z kiszonych ogórków, cebuli, marynowanej papryki, oleju i pieprzu do smaku.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018

Wskazówki

Kotlety w wersji jarskiej: 10 dag kaszy gryczanej trochę rozgotowujemy, wyrabiamy dokładnie z 10 dag posiekanej opieczonej papryki, 2 jajkami, małą posiekaną cebulą zeszkloną na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku, 2 łyżkami mąki kartoflanej, 5 dag startego twardego żółtego sera oraz solą, pieprzem i maggi do smaku. Panierujemy w tartej bułce, smażymy na złoto z obu stron.
 

Papryka kotlety mielone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze