Artur Rogalski
4.51 (204)
Kokoski (nie mylić z kokosankami!), inaczej kudłacze, to miękkie kwadratowe ciastka z polewą i wiórkami kokosowymi. Na pewno wielu z was kojarzą się z dzieciństwem i ze świętami. Nic dziwnego, bo jeszcze nie tak dawno temu przygotowywano je niemal w każdym domu na Boże Narodzenie. Każdą kostkę trzeba obtoczyć w polewie czekoladowej, a następnie w wiórkach kokosowych. Przepis na kokoski jest banalnie prosty, dlatego to świetna okazja na wspólne pieczenie z dziećmi.
masło 300 g
cukier 400 g
jajka 3 szt.
mąka 500 g
proszek do pieczenia 10 g
miód 50 ml
mleko 200 ml
cukier waniliowy 32 g
kakao 100 g
wiórki kokosowe 400 g
Przygotowania: wyjmujemy masło z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Przesiewamy mąkę do miski. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Ciasto na kokoski: 100 g masła ucieramy z 200 g cukru. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, cały czasu miksując składniki. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do przygotowanej masy i miksujemy. Na końcu wlewamy miód. Całość ucieramy jeszcze przez 2–3 minuty.
Pieczenie: blachę w rozmiarze ok. 24×40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. Po upieczeniu odkładamy do ostudzenia.
Polewa: w rondelku na małym ogniu roztapiamy 200 g masła. Dodajemy cukier zwykły, waniliowy, kakao i mleko. Gotujemy cały czas mieszając do momentu, aż polewa zgęstnieje i będzie gładka.
Krojenie ciasta na kokoski: kiedy ciasto jest już dobrze schłodzone, kroimy je w kostkę w rozmiarze ok. 6×6×6 cm.
Obtaczanie: pokrojone ciastka maczamy w polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy na tacy i wstawiamy na 30 min do lodówki. Schłodzone kokoski smakują znacznie lepiej.
Porady
- Kokoski maczamy w polewie tylko przez chwilę. Zależy nam na tym, aby pokryły się nią tylko z wierzchu i nie nasiąkły w środku. Najłatwiej jest to zrobić przy pomocy widelca – nadziewamy nim ciastka i zanurzamy w polewie.
- Zaczekajcie chwilę, aby polewa odciekła, zanim zanurzycie ciastka w wiórkach kokosowych.
- Do miseczki z wiórkami możecie dodać pokruszone herbatniki lub orzeszki.
- Obtoczone kokoski najlepiej jest układać na talerzu lub tacy wyłożonej papierem do pieczenia.
- W wersji dla dorosłych do polewy czekoladowej można dodać 2 łyżeczki (10 ml) wódki lub innego alkoholu.
Jasną polewę na kokoski możecie przygotować na bazie mleka w proszku. Podobnie, jak w przypadku polewy kakaowej, roztapiamy 200 g masła. Następnie dodajemy 60 g cukru pudru, 80 ml mleka i 100 g mleka w proszku. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do uzyskania pożądanej, czyli gęstej i gładkiej konsystencji.
Kokoski możecie zrobić także z polewą na bazie czekolady – białej, mlecznej lub deserowej. Jak najłatwiej ją zrobić? Wystarczy roztopić tabliczkę czekolady (100 g) w 100 ml śmietanki kremówki. Możecie także wspomóc się przepisem na polewę czekoladową z dodatkiem mleka i masła.
Kokoski to kawałki ucieranego ciasta obtoczone w polewie i wiórkach kokosowych. Z kolei kokosanki to chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku ciasteczka z kokosem. W tym drugim przypadku przygotowane są na bazie masła, cukru i piany z białek. Wiórki kokosowe wmieszane są w ciasto.
Inne nazwy na kokoski to lamingtony lub kudłacze. Jako lamingtony są wyjątkowo popularne w Australii, gdzie przygotowywane są z ciasta na biszkopt. Nazwa „kudłacze” nawiązuje do wyglądu ciastek obsypanych wiórkami.
Wielbiciele kokosa na pewno znają mnóstwo przepisów na desery, ciasta i ciasteczka o smaku rafaello. Dla porównania – lista naszych sprawdzonych przepisów: