Wegańskie i bezglutenowe kokosowe pralinki rafaello

Pralinki przypominające w smaku tradycyjne Rafaello są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. To zdrowy deser, który posmakuje nie tylko weganom.

pralinki

Ocena:

(średnia 4.4 z 193 głosów)

Składniki:

  • 150 g suchej kaszy jaglanej
    1 puszka mleka kokosowego/wody/mleka roślinnego
    70 g wiórek kokosowych
    2 łyżki mąki kokosowej lub migdałowej
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej/z tapioki
    70 ml syropu klonowego
    nasiona z 1 laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    1 łyżka płynnego oleju kokosowego
    30 migdałów bez skórki
    wiórki kokosowe do obtoczenia

Kroki wykonania:

  • Kaszę jaglaną ugotować w mleku kokosowym (wodzie lub innym mleku roślinnym). Jeszcze ciepłą zblendować dokładnie z wiórkami

  • mąkami
  • syropem klonowym
  • olejem i wanilią. Nabierać porcje masy i w dłoniach formować kulki nadziewając je blanszowanymi migdałami oraz obtaczając w wiórkach. Przechowywać w lodówce.

    Przepis nadesłała Agata Banaś-Ficek

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy