Tort Raffaello

Pyszny tort o smaku pralinek Raffaello

tortyDesery

Czas przygotowania:
50 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 140 głosów)

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA KOKOSOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
  • 150 g białej czekolady,
  • 1/2 l kremówki,
  • 2 śmietan-fixy,
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • DODATKOWO:
  • 5 łyżek płatków migdałów

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok. 30 min. w 175°C (z termoobiegiem). Moja rada: Zaraz po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika zrzucić go z wys. 50 cm na podłogę (biszkopt wtedy nie opadnie). Wystudzić. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić cały czas mieszając. Kremówkę lekko ubić, dodać śmietan-fixy i cukier puder, ubić na sztywno. Dodać wiórki kokosowe i wystudzoną czekoladę (jeśli będzie zbyt ciepła, śmietana może się zważyć). Zmiksować. Tak przygotowaną masą przełożyć blaty i pokryć górę i brzegi tortu.
  • Migdały lekko uprażyć na suchej patelni. Kiedy ostygną, posypać nimi tort. Ciasto przechowywać w lodówce.

Porady

Zobacz też: tort truskawkowo-jogurtowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy