Tort Raffaello

Pyszny tort o smaku pralinek Raffaello

Dodany przez:

Tort Raffaello

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA KOKOSOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
  • 150 g białej czekolady,
  • 1/2 l kremówki,
  • 2 śmietan-fixy,
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • DODATKOWO:
  • 5 łyżek płatków migdałów

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok. 30 min. w 175°C (z termoobiegiem). Moja rada: Zaraz po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika zrzucić go z wys. 50 cm na podłogę (biszkopt wtedy nie opadnie). Wystudzić. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić cały czas mieszając. Kremówkę lekko ubić, dodać śmietan-fixy i cukier puder, ubić na sztywno. Dodać wiórki kokosowe i wystudzoną czekoladę (jeśli będzie zbyt ciepła, śmietana może się zważyć). Zmiksować. Tak przygotowaną masą przełożyć blaty i pokryć górę i brzegi tortu.
  3. Migdały lekko uprażyć na suchej patelni. Kiedy ostygną, posypać nimi tort. Ciasto przechowywać w lodówce.

Wskazówki

Zobacz też: tort truskawkowo-jogurtowy

deser Tort bita śmietana kokos biała czekolada migdał
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze