Gnocchi z ragoût warzywnym

Gnocchi są włoskim odpowiednikiem kopytek. Mają charakterystyczne rowki, w których zbiera się pyszny sos. To obiad dla prawdziwych łasuchów!

Kluskignocchi

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 178 głosów)

Składniki:

  • Gnocchi:
  • 1 kg ziemniaków
  • ugotowanych ze skórką
  • 30 dag mąki
  • przesianej
  • jajko
  • Ragoût warzywne:
  • oliwa extra vergine
  • 20 dag marchewki
  • pokrojone w zapałkę
  • 25 dag małych różyczek brokułu
  • 20 dag selera naciowego
  • pokrojone w plasterki
  • 20 dag czerwonej cebuli
  • posiekanej
  • 20 dag cukinii
  • pokrojonej w zapałkę
  • 20 dag malutkich pieczarek
  • w połówkach
  • lub białych grzybów shimeji
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • w połówkach
  • wiórki parmezanu
  • kilka gałązek tymianku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Robimy gnocchi: jeszcze ciepłe ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę i jajko
  • wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie i miękkie
  • odrywamy po kawałku i toczymy cienkie wałeczki. Ostrym nożem tniemy je na kawałki
  • które następnie albo delikatnie spłaszczamy widelcem
  • albo toczymy po specjalnej deseczce. Można ugotować je od razu
  • wrzucając partiami na osolony wrzątek
  • abo tylko zblanszować
  • osuszyć i zamrozić.
  • Przygotowujemy ragoût: na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy marchewki
  • podsmażamy przez kilka minut
  • po czym dorzucamy brokuły i seler. Podlewamy odrobiną wody
  • przykrywamy
  • dusimy przez 3–4 min. Następnie dodajemy cebulę
  • cukinię i grzyby. Dusimy
  • co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem dopiero po ugotowaniu
  • po czym wyłączamy ogień i dodajemy pomidorki. Porcję ragoût mieszamy z gnocchi
  • dekorujemy wiórkami parmezanu i gałązkami tymianku.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2019
  • Sesja fotograficzna z Cristiną Catese odbyła się w Akademii Kulinarnej Whirlpool
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy