Gnocchi z ragoût warzywnym

Gnocchi są włoskim odpowiednikiem kopytek. Mają charakterystyczne rowki, w których zbiera się pyszny sos. To obiad dla prawdziwych łasuchów!

PierogiKluskignocchi

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 178 głosów)

Składniki:

  • Gnocchi:
  • 1 kg ziemniaków, ugotowanych ze skórką
  • 30 dag mąki, przesianej
  • jajko
  • Ragoût warzywne:
  • oliwa extra vergine
  • 20 dag marchewki, pokrojone w zapałkę
  • 25 dag małych różyczek brokułu
  • 20 dag selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 20 dag czerwonej cebuli, posiekanej
  • 20 dag cukinii, pokrojonej w zapałkę
  • 20 dag malutkich pieczarek, w połówkach, lub białych grzybów shimeji
  • sól, pieprz
  • 20 dag pomidorków koktajlowych, w połówkach
  • wiórki parmezanu
  • kilka gałązek tymianku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Robimy gnocchi: jeszcze ciepłe ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę i jajko, wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie i miękkie, odrywamy po kawałku i toczymy cienkie wałeczki. Ostrym nożem tniemy je na kawałki, które następnie albo delikatnie spłaszczamy widelcem, albo toczymy po specjalnej deseczce. Można ugotować je od razu, wrzucając partiami na osolony wrzątek, abo tylko zblanszować, osuszyć i zamrozić.
  • Przygotowujemy ragoût: na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy marchewki, podsmażamy przez kilka minut, po czym dorzucamy brokuły i seler. Podlewamy odrobiną wody, przykrywamy, dusimy przez 3–4 min. Następnie dodajemy cebulę, cukinię i grzyby. Dusimy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem dopiero po ugotowaniu, po czym wyłączamy ogień i dodajemy pomidorki. Porcję ragoût mieszamy z gnocchi, dekorujemy wiórkami parmezanu i gałązkami tymianku.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2019
  • Sesja fotograficzna z Cristiną Catese odbyła się w Akademii Kulinarnej Whirlpool
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy