Kluski żelazne

Kluski te przypominają smakiem pyzy ziemniaczane, są jednak o wiele łatwiejsze w wykonaniu:)

PierogiKluski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.37 z 161 głosów)

Składniki:

  • - 1,5 kg ziemniaków
  • - 1,5-2 szklanki mąki
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach;
  • 2. Do startych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i dokładnie mieszamy masa musi być bardziej gęsta niż na placki ziemniaczane);
  • 3. Masę wkładamy łyżką na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut;
  • 4. W celu sprawdzenia czy ciasto nie jest zbyt rzadkie włożyć 1 łyżkę masy na wrzątek i obserwować czy się nie rozpada.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy