Kapuśniak z żeberkami

Kapuśniak z żeberkami to prosta i sycąca zupa pełna smaku. Zapach majeranku i kminku sprawi, że z pewnością sięgniecie po dokładkę.

kapuśniak

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 155 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Mieloną paprykę i kminek mieszamy z olejem. Pokrojone na mniejsze kawałki żeberka obtaczamy w marynacie, układamy na blasze, luźno przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C, aż będą miękkie.
  • 2.Kapustę gotujemy ok. 40 min w wywarze. Dodajemy obrane, pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Pokrojoną w małą kostkę słoninę wytapiamy na patelni i przekładamy do kapusty. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
  • 3.Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Żeberka wykładamy na talerze. Zalewamy kapuśniakiem, posypujemy majerankiem i posiekaną natką pietruszki.

Porady

Do przepisu wykorzystano wywar warzywny oraz kiszoną kapustę. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 40 min.
kapuśniak jak u babuni :)

kroli2

Kapuśniak