Przepis na wegetariański kapuśniak jest bardzo prosty. Roślinna wersja tradycyjnej zupy sprawdza się doskonale jako pyszny i zdrowy obiad.
(średnia 4.48 z 185 głosów)
3 l wody
600 g ziemniaków
350 g kapusty kiszonej
2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
kilka liści pora (ciemna część)
garść suszonych grzybów
2 liście laurowe
5 ziaren czarnego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
natka pietruszki (do posypania)
sól, pieprz
Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy przez noc. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy na palniku lub suchej, rozgrzanej patelni. Następnie do garnka z wodą wkładamy wszystkie warzywa prócz kapusty i ziemniaków oraz przyprawy i gotujemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy warzywa. Kapustę kiszoną odciskamy z soku i drobno kroimy. Dodajemy ją do wywaru warzywnego. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Drugą cebulę oraz grzyby kroimy w kostkę i smażymy na patelni na odrobinie oleju. Gdy kapusta będzie już miękka, dodajemy do zupy cebulę z grzybami oraz ziemniaki. Warzywa z wywaru kroimy w słupki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy je do zupy razem z ziemniakami. Gotujemy przez 15-20 min. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem talerze z zupą garnirujemy posiekaną natką pietruszki.
kapuśniak - zobacz inne inspiracjePorady
Komentarze