Wegetariański kapuśniak

Przepis na wegetariański kapuśniak jest bardzo prosty. Roślinna wersja tradycyjnej zupy sprawdza się doskonale jako pyszny i zdrowy obiad.

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 3 l wody
    600 g ziemniaków
    350 g kapusty kiszonej
    2 cebule
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1/2 selera
    kilka liści pora (ciemna część)
    garść suszonych grzybów
    2 liście laurowe
    5 ziaren czarnego pieprzu
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka majeranku
    natka pietruszki (do posypania)
    sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy przez noc. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy na palniku lub suchej, rozgrzanej patelni. Następnie do garnka z wodą wkładamy wszystkie warzywa prócz kapusty i ziemniaków oraz przyprawy i gotujemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy warzywa. Kapustę kiszoną odciskamy z soku i drobno kroimy. Dodajemy ją do wywaru warzywnego. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Drugą cebulę oraz grzyby kroimy w kostkę i smażymy na patelni na odrobinie oleju. Gdy kapusta będzie już miękka, dodajemy do zupy cebulę z grzybami oraz ziemniaki. Warzywa z wywaru kroimy w słupki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy  je do zupy razem z ziemniakami. Gotujemy przez 15-20 min. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem talerze z zupą garnirujemy posiekaną natką pietruszki.

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy