Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Kapuśniak ze słodkiej kapusty to sezonowa zupa pełna witamin. W szczególności kapuśniak ze słodkiej kapusty zasmakuje osobom, które nie lubią kwaśnych smaków. W przeciwieństwie do kapuśniaku przygotowanego z kiszonej kapusty, ta zupa może zasmakować nawet najmłodszym dzieciom. Podpowiadamy przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty.

Zupykapuśniakdania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 159 głosów)

Kroki wykonania:

  • kapusta-krojona-iStock (1)1.Kapuśniak ze słodkiej kapusty – przygotowanie:
    Na początku kości należy umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Następnie całość trzeba zagotować i zdejmować co jakiś czas wypływające szare kawałki białka. Ważne, aby wywar był klarowny. Potem powinno się obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę. Kolejnym krokiem jest obranie kapusty z wierzchnich liści i pokrojenie jej w kostkę. Po około 30 minutach należy posolić wywar. Następnie do wywaru należy dodać warzywa i kapustę. Zawartość garnka trzeba gotować prawie do miękkości.
  • ziemniaki-fo.iStock-min2.Potem trzeba dodać ziemniaki, natkę selera i pietruszki znów gotować do miękkości ziemniaków. Następnie kapuśniak ze słodkiej kapusty należy doprawić do smaku solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest rozmieszanie śmietany w naczyniu, a następnie dodanie odrobiny zupy. Kapuśniak ze słodkiej kapusty trzeba dokładnie wymieszać. Następnie rozmieszaną śmietanę należy do kapuśniaku. Ostatnią czynnością jest obranie kości z mięsa i wrzucenie go do zupy. Kapuśniak ze słodkiej kapusty jest gotowy do podania.

Porady

Kapuśniak ze słodkiej kapusty zawiera w przepisie:

  • słodką śmietankę 18 %
  • schab z kością 1 kg
  • mieszankę natki selera i natki pietruszki
  • opcjonalnie można doprawić przyprawą do zup w płynie

Do przygotowania kapuśniaku przyda się ostry nóż tzw. nóż szefa kuchni. Można również korzystać ze specjalnej szatkownicy, krajalnicy albo mandoliny. Ważne, aby kapusta mogła być drobno posiekana. 

 

Notka redakcyjna

Kapuśniak ze słodkiej kapusty to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pojawia się na stołach, gdy tylko pojawi się młoda kapusta. Kapuśniak ze słodkiej kapusty nie lubi ostrych przypraw. Jednak kapuśniak ze słodkiej kapusty można doprawić dodając ziele angielskie, liść laurowy albo ziarna pieprzu. Czasem do zupy dodaje się kminek, który nadaje charakterystycznego aromatu.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty - jak ugotować kapuśniak ze słodkiej kapusty?

Na początek należy wymieszać mieloną paprykę z kminkiem i olejem. Następnie pokrojone na mniejsze kawałki żeberka obtoczyć w marynacie. Po około godzinie należy ułożyć je na blasze i luźno przykryć folią aluminiową. Żeberka na kapuśniak ze słodkiej kapusty trzeba piec ok. 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C, aż będą miękkie.

Następnie kapustę gotujemy ok. 40 min w wywarze. Potem należy dodać obrane, pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Kolejnym krokiem jest wytopienie na patelni słoniny pokrojonej w małą kostkę. Gdy się zarumieni należy przełożyć słoninę do kapusty. Następnie kapuśniak ze słodkiej kapusty gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

Na koniec należy przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Żeberka powinno się wyłożyć na talerze. Kapuśniak ze słodkiej kapusty nakładamy do przygotowanych talerzy, na wierzchu można posypać majerankiem i posiekaną natką pietruszki.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy