Kapuśniak z młodej kapusty z marchewką i białą kiełbasą

Kapuśniak nie musi kojarzyć się jedynie z jesiennym jadłospisem. Doskonały kapuśniak zrobimy na bazie młodej kapusty. Z dodatkiem młodej marchewki i białej kiełbasy będzie smakować wyśmienicie!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 młode marchewki
  • 2 czubate łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 l bulionu ugotowanego na porcji włoszczyzny
  • 10 dag sera topionego
  • sól, pieprz, cukier
  • 70 dag młodej kapusty
  • 4 białe ugotowane kiełbaski
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pęczek kopru

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i cebule kroimy w kostkę, marchewki w cienkie talarki. Do garnka wrzucamy masło i dodajemy warzywa. Posypujemy drobno posiekanym czosnkiem. Zalewamy połową bulionu, tak aby przykryła całość. Dodajemy ser, szczyptę cukru i solimy. Gotujemy do miękkości ok. 20 min.
  2. Miksujemy całość blenderem lub zgniatamy widelcem, aby jedynie rozdrobnić kawałki. Kapustę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do zupy. Kiełbasę pokrojoną w 1-cm plasterki obsmażamy krótko na suchej, rozgrzanej patelni. Dodajemy do garnka.
  3. Dolewamy resztę bulionu, doprawiamy do smaku gałką. Dorzucamy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Serwujemy z drobno posiekanym koprem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2016.

Wskazówki

>>> Nie zagęszczam zup mąką. Tutaj miksuję warzywa, aby lepiej „rozproszyć” ich smak. Zamiast koncentratu można dodać 1/2 szklanki soku pomidorowego lub siekanych pomidorów pelati.
>>> Polecam zupę kapuścianą na wywarze rybnym: oczyszczone małe okonie, karasie, płotki wystarczy lekko obsmażyć i na nich ugotować esencjonalny, ale delikatny w smaku bulion, który po przecedzeniu dolewamy do ziemniaków, później dodajemy marchewki, a potem kapustę. Taka zupa jest idealna na weekendowy wyjazd na działkę, podczas którego znajomy gospodarz pozwoli nam wyrwać prosto z pola porcję świeżej włoszczyzny i kapustę.
>>> Klasyczną zupę na młodej kapuście można zawsze wzbogacić: plasterkami kalarepy lub młodej cukinii, kurkami, bobem, kolbami miękkiej jeszcze kukurydzy, miętą, strączkami groszku, szparagami. Zamiast kawałków mięsa zatopcie na talerzu malutkie wołowo-wieprzowe obsmażone klopsiki.

młoda kapusta zupy kapuśniak biała kiełbasa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze