Kapuśniak nie musi kojarzyć się jedynie z jesiennym jadłospisem. Doskonały kapuśniak zrobimy na bazie młodej kapusty. Z dodatkiem młodej marchewki i białej kiełbasy będzie smakować wyśmienicie!
Wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska, Zdjęcia: Artur Rogalski
(średnia 4.48 z 174 głosów)
Podobne przepisy: Zupy, kapuśniak, dania mięsnePorady
>>> Nie zagęszczam zup mąką. Tutaj miksuję warzywa, aby lepiej „rozproszyć” ich smak. Zamiast koncentratu można dodać 1/2 szklanki soku pomidorowego lub siekanych pomidorów pelati.
>>> Polecam zupę kapuścianą na wywarze rybnym: oczyszczone małe okonie, karasie, płotki wystarczy lekko obsmażyć i na nich ugotować esencjonalny, ale delikatny w smaku bulion, który po przecedzeniu dolewamy do ziemniaków, później dodajemy marchewki, a potem kapustę. Taka zupa jest idealna na weekendowy wyjazd na działkę, podczas którego znajomy gospodarz pozwoli nam wyrwać prosto z pola porcję świeżej włoszczyzny i kapustę.
>>> Klasyczną zupę na młodej kapuście można zawsze wzbogacić: plasterkami kalarepy lub młodej cukinii, kurkami, bobem, kolbami miękkiej jeszcze kukurydzy, miętą, strączkami groszku, szparagami. Zamiast kawałków mięsa zatopcie na talerzu malutkie wołowo-wieprzowe obsmażone klopsiki.Zobacz też: Orientalny kapuśniak
Komentarze