Halibut

Nic trudnego a smakuje wyśmienicie.Polecam.Świeże rybki nie tylko są zdrowe ale i bardzo smaczne :)

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 5 głosów)

Składniki

  • 640g halibut świeży
  • 2 kawałki folii aluminiowej (wielkość zależy jak mamy dużą rybę)
  • troszkę oliwy do posmarowania folii
  • Na marynatę :
  • 4 łyzki oliwy
  • 3 gałązki nać selera (pokroić)
  • 1 gruby plaster cytryny (ok.2 cm)
  • sól ( to już według uznania,ja dałam dwie wieksze szczypty)
  • 2 łyżeczki pieprz cytrynowy (tak zwana mieszanka przypraw)
  • miska lub inne naczynie do zamarynowania

Przygotowanie

  1. Rybę umyłam i oskrobałam z resztek łusek.Przekroiłam na dwie części.
  2. Z oliwy,pokrojonego selera,cytryny,soli i pieprzu cytrynowego zrobiłam marynatę.
  3. Następnie wtarłam ją w rybę,włozyłam do miski i polałam resztą.Jeszcze raz przemieszałam ,przykryłam i dałam na noc do lodówki. Piekarnik rozgrzałam do 200*C ,kazdą porcję ryby połozyłam na wysmarowanym kawałku folii zawinełam nie za bardzo ściśle i włożyłam do piekarnika i piekłam ja 30 minut. Potem ją odkryłam i podpiekłam jeszcze 10 minut i była gotowa do podania....
  4. Rozłozyłam na talerze podałam z ziemniakami i surówką.
ryby halibut seler
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze