Halibut w warzywach

Ocena:

4.53 (157)

  • 45 min.
  • dla 4 osób

Przepis na halibuta z warzywami.

Składniki:

  • 800 g filetów z halibuta
  • 125 ml białego wina
  • 100 ml soku z cytryny
  • 125 ml oliwy
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • szczypta mielonej kolendry
  • 2 pomidory
  • 2–3 szalotki
  • marchewka
  • 2 duże ziemniaki
  • kilka zielonych szparagów (z puszki)
  • ocet balsamiczny
  • łyżka oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz

Halibut w warzywach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  • Rybę opłukać. Wino wymieszać z sokiem, oliwą, ziołami, połową łyżeczki soli i pieprzu. Przygotowaną marynatą zalać rybę. Odstawić na godzinę. Pomidory przekroić na pół. Szalotki obrać, pokroić na cząstki.
  • Rybę podzielić na porcje. Każdą ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Dodać po połówce pomidora i kilka cząstek szalotek. Skropić marynatą. Zawinąć w folię. Piec 20–25 minut w 200°C.
  • Marchewkę i ziemniaki obrać, pociąć w paseczki, osobno usmażyć na oleju. Posolić. Halibuta wyjąć z folii, ułożyć na ziemniakach i szparagach. Na wierzchu posypać smażoną marchewką. Skropić octem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne