Placki po zbójnicku

Pyszna odmiana dla zwykłych placków ziemniaczanych

dodany przez: przejsowa

placki ziemniaczane Naleśniki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 190 głosów)


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • 20 dag pieczarek
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek pikantnego keczupu
  • tymianek
  • mielona papryka-słodka i ostra
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Możemy je skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jedną z cebul również obieramy i siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy do niego pieczarki i cebulę, doprawiamy tymiankiem, solą , pieprzem i smażymy krótko. Następnie dodajemy mięso.Mieszamy wszystko razem i podsmażąmy aż mięso się lekko zrumieni. Doprawiamy jeszcze solą pieprzem, papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy keczup. Mieszamy.Przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy mięso około kwadransa. Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce.Odciskamy sok. Dodajemy drugą z cebul, również obraną i drobno posiekaną., a także mąkę i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać natkę pietruszki-świeżą lub suszoną. masę mieszamy. Smażymy na patelni placki- na rumiano, z obu stron. Placki przekładamy masą mięsną. Jemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy