Zupa Gulaszowa

Zupa gulaszowa to pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny.

Dodany przez:

Zupa Gulaszowa

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego
  • • 3 papryki
  • • 500 g ziemniaków
  • • 500 g pieczarek
  • • 1 marchewka
  • • 2 cebule
  • • 1 pietruszka
  • • kawałek selera
  • • koncentrat pomidorowy
  • • 1 czubata łyżka słodkiej papryki
  • • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • • sól
  • • pieprz czarny
  • • 2-3 łyżki oleju
  • • 3 litry wody + 1,5 litra wody do gotowania ziemniaków

Przygotowanie

  1. 1. Włoszczyznę obieram.
  2. 2. Z mięsa wołowego usuwam większe żyłki. Kroję w kostkę i podsmażam na patelni z 2 łyżkami oliwy. Gdy mięso się lekko przyrumieni i włókna się zamkną, przekładam mięso do garnka.
  3. 3. Na tej samej patelni smażę rozdrobniona cebulę. A potem umyte, rozdrobnione pieczarki.
  4. 4. Obraną włoszczyznę, pieczarki oraz podsmażoną cebulę dodaję do mięsa, dolewam 3 litry wody, dodaję sól, czarny pieprz i gotuję około 60-70, minut aż mięso zmięknie.
  5. 5. Paprykę kroję w kostkę.
  6. 6. Odławiam z garnka włoszczyznę i kroję w kostkę. Odkładam na oddzielny talerz.
  7. 7. Do garnka z mięsem dodaję pokrojoną paprykę, paprykę słodką i ostrą w proszku, majeranek i gotuje około 15 minut.
  8. 8. Obieram ziemniaki, kroję w kostkę i gotuję w oddzielnym garnku z niewielką ilością wody.
  9. 9. Zupę mieszam, próbuję, dodaję pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały.
  10. 10. Zagotowuję zupę gulaszową ponownie dodaję koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem.
  11. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem buraczków z cebulą.

Wskazówki

Zobacz też: zielony gulasz z agrestem

mięso warzywa obiad zupa Papryka wołowina marchewka Gulaszowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze