Gulasz wieprzowy z papryką to świetna propozycja na rodzinny obiad w większym gronie. Wyśmienicie smakuje podany z kaszą, ziemniakami lub kluskami śląskimi. Najczęściej przyrządza się taki gulasz z szynki, ale dobra będzie też łopatka czy – nieco bardziej tłusta – karkówka. Gulasz z szynki wieprzowej to szybkie danie jednogarnkowe. Sprawdźcie nasz przepis na gulasz z szynki z papryką.
istock
(średnia 4.4 z 190 głosów)
Porady
Przygotowanie gulaszu zaczynamy od obsmażenia kawałków mięsa. Mięso na gulasz smażymy krótko, tylko do momentu, aż nabierze złotego koloru. Natomiast jeśli chodzi o późniejsze gotowanie gulaszu, nie należy gotować gulaszu zbyt krótko, bo mięso będzie twarde. Im dłużej będziemy gotować gulasz z szynki, tym lepiej przejdzie on aromatem przypraw, jednak czas gotowania gulaszu nie powinien przekroczyć godziny, żeby mięso się nie rozpadało. Zwykle najlepiej jest gotować gulasz wieprzowy nie krócej niż 30 minut i nie dłużej niż godzinę. Jest to jednak czas orientacyjny - w czasie gotowania warto regularnie sprawdzać, czy mięso nabrało już oczekiwanej miękkości.
Przyprawy do gulaszu z szynki możemy dodawać bardzo dowolnie. Bardzo popularny jest gulasz wieprzowy z papryką. Kiedy dodać paprykę do gulaszu? Pokrojoną w kostkę paprykę smażymy na początku razem z mięsem i cebulą. Dla wzmocnienia smaku gulaszu wieprzowego z papryką możemy dodać także mieloną paprykę słodką lub ostrą. Gulasz wieprzowy będzie pyszny także wtedy, kiedy dodasz do niego czosnek, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Jeśli lubisz orientalne smaki, dodaj do gulaszu takie przyprawy jak imbir, kurkuma czy odrobina zmielonego kardamonu
Gulasz z szynki wieprzowej możesz podać na wiele sposobów. Gulasz wieprzowy z papryką będzie świetnie pasował zarówno do ziemniaków, jak i ryżu czy kaszy. Możesz także podać gulasz wieprzowy z papryką a'la placki po zbójnicku - z wytrawnymi plackami ziemniaczanymi i gęstą śmietaną. Z takim daniem świetnie będą komponować się kiszone ogórki lub lekka surówka z kiszonej kapusty, pora i marchewki.
Zobacz także: Wieprzowina nie tylko na kotlety schabowe. Jak podać to mięso?
Komentarze