Grillowane ziemniaki z boczkiem, daktylami i oscypkiem

Grillowane ziemniaki marynowane w pysznej zalewie, podane z szaszłykami z boczku, daktyli i oscypków. Podajemy osobno lub w towarzystwie smakowitych steków. Przepis poleca szefowa kuchni Agata Wojda.

Autor przepisu: Agata Wojda

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 158 głosów)

Składniki:

  • 1,2 kg młodych ziemniaków
  • małych
  • jednakowej wielkości
  • wyszorowanych
  • 7 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • przepuszczone przez praskę
  • 25 szt. dorodnych daktyli
  • gomółka sera wędzonego typu oscypek
  • 25 szt. cienkich plasterków wędzonego boczku
  • duży pęczek kopru
  • posiekany
  • 2 pęczki drobnego szczypiorku
  • posiekane
  • 4 łyżki octu jabłkowego

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki w całości i ze skórką gotujemy
  • by osiągnęły miękkość taką jak na sałatkę (czyli stawiać lekki opór). Gorące mieszamy z sosem sojowym
  • miodem
  • olejem słonecznikowym
  • pieprzem i czosnkiem. Zawijamy szczelnie w folię spożywczą i zabieramy na grilla.
  • Szykujemy szaszłyki daktylowe: najpierw w zimnej wodzie namaczamy patyczki. Nacinamy daktyle tak
  • aby wyjąć pestkę
  • w jej miejsce wsuwamy kawałek oscypka. Każdy owoc owijamy boczkiem i po 4–5 sztuk nabijamy na patyczek.
  • Na rozgrzany grill kładziemy daktylowe szaszłyki
  • obok wysypujemy zamarynowane ziemniaki. Po 5 min szaszłyki obracamy na drugą stronę
  • ziemniaki przemieszujemy. Przyrumienione daktyle ściągamy z patyczków za pomocą widelca do miski
  • dosypujemy gorące kartofle
  • koper i szczypior. Całość delikatnie mieszamy z octem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019

Porady

Zobacz też: ziemniaki zapiekane z oscypkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy