Ziemniaki z grilla

Ocena:

4.48 (147)

  • 60 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Ziemniaki z grilla z masełkiem i przyprawami to - obok kiełbasy i szaszłyków - absolutna klasyka potraw z rusztu. Są doskonałym dodatkiem do wielu dań, idealnie komponują się z różnego rodzaju mięsami, z sałatkami i grillowanymi warzywami. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale trzeba sobie zarezerwować trochę czasu na ich doglądanie. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na grillowane ziemniaki.

Składniki:

  • masło  50 g

  • ziemniaki  1 kg

  • rozmaryn  1 pęczek

  • sól  5 g

  • pieprz kolorowy  5 g

Ziemniaki z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masło: rozmaryn myjemy, osuszamy i zachowujemy tylko listki. Masło łączymy z zieleniną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Krok 2:

    Ziemniaki: zaczynamy od wyszorowania ich i dokładanego umycia, ponieważ będą podawane w łupinach.

  • Krok 3:

    Gotowanie: w sporym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy ziemniaki na ok. 10 minut. Po tym czasie odlewamy je i odparowujemy, zostawiamy do przestudzenia.

  • Krok 4:

    Przyprawianie: ziemniaki nacieramy masłem z rozmarynem i przyprawami. Można je naciąć lub ponakłuwać widelcem, ale nie jest to konieczne. Owijamy je folią aluminiową.

  • Krok 5:

    Grillowanie: ziemniaki w folii układamy na ruszcie na ok. 30 minut. Od czasu do czasu warto je przekręcić. Czas pieczenia ziemniaków z grilla może być znacznie krótszy, wszystko zależy od tego, jakiej są wielkości. Miękkość możemy sprawdzać patyczkiem do szaszłyków.

Porady

  • Ciekawym dodatkiem do ziemniaków pieczonych na grillu w folii są plasterki czosnku. Nacinamy skórkę ziemniaków i wciskamy kawałki czosnku. Dodadzą one naszemu daniu bardziej wyrazistego smaku i aromatu.
  • Wcześniejsze obgotowanie ziemniaków skraca czas ich grillowania, ale nie jest to konieczny etap. Trzeba tylko pamiętać, że wtedy grillujemy je dłużej, bo około 45 minut.
  • Poza sezonem możemy przyrządzić ziemniaki z grilla elektrycznego lub w piekarniku.
  • Ziemniaki w folii można grillować również bez żadnych przypraw, wystarczy zawinąć je w folię i ułożyć na ruszcie. Gotowe można naciąć lub obrać ze skórki i posypać solą.
  • Jednym z klasycznych dodatków do tej potrawy jest masło smakowe: czosnkowe, ziołowe. Wystarczy dodać po łyżeczce na już upieczone i gorące ziemniaki, rozpłynie się, stając się nośnikiem smaku. Druga metoda na nacięcie kartofli wzdłuż, tam wprowadzamy porcję mlecznego tłuszczu. Ziemniaki zawijamy folią do połowy. Takie masełko nada im niezwykle kremowego smaku i zniewalającego aromatu.
  • Do ziemniaków z grilla pasują lekkie sałatki, sałata ze śmietaną, pomidory z cebulą polane oliwą i obficie posypane świeżo zmielonym pieprzem, sałatka z ogórków kiszonych lub surówka ze świeżych, można dodać do nich również rzodkiewki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czym przyprawiać ziemniaki z grilla?

Ziemniaki z grilla można układać na ruszcie bez żadnych dodatków. Tu główną rolę gra smak kartofli i piękny, dymny zapach. Ale jeśli lubimy eksperymenty w kuchni, to warto natrzeć je wcześniej olejem lub masełkiem z ulubionymi przyprawami. Możliwości jest naprawdę wiele:

  • papryka słodka, ostra bądź wędzona,
  • kminek,
  • gałka muszkatołowa,
  • biały pieprz,
  • tymiankiem,
  • curry,
  • oregano,
  • gotowa mieszanka przypraw do ziemniaków.

Będą jeszcze lepiej smakowały, jeśli zrobimy je z koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Jaki sos do grillowanych ziemniaków?

Walory smakowe podbijemy, podając ziemniaki z domowymi, zdrowymi sosami. To dość uniwersalne dodatki, które sprawdzają się również do innych dań z grilla, pieczonych mięs i warzyw, a także do frytek. Z ziemniakami dobrze skomponuje się:

  • sos tzatziki - to pyszny sos pochodzący z kuchni greckiej. Składa się z gęstego jogurtu z dodatkiem świeżego ogórka, czosnku oraz świeżych ziół,
  • sos curry - wprowadza orientalną nutę,
  • sos czosnkowy - na majonezie lub jogurcie,
  • sos serowy - dość gęsty, przyjemnie się leje, jest dość intensywny w smaku,
  • sos aioli - bazuje na żółtkach, oliwie i czosnku.

Faszerowane ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla doskonale smakują w swojej podstawowej wersji, serwowane z dodatkiem masła i ziół. Można jednak nieco urozmaicić to danie i przygotować je z nadzieniem.

  • Doskonale sprawdzą się w tym wypadku farsze przygotowane z mielonego mięsa, które wcześniej dobrze jest obsmażyć z dodatkiem cebulki i czosnku, a nawet z sosem pomidorowym.
  • Ziemniaki z grilla mogą stanowić pełne danie, gdy zrobimy je z grzybami. Sprawdzą się zarówno leśne, jaki i pieczarki, które obowiązkowo wcześniej podsmażamy na maśle, z solą i pieprzem. Dzięki temu wydobędziemy z nich ich wyjątkowy smak.
  • Ziemniaki z grilla z serem to świetny dodatek do dania głównego. Warto postawić na wyrazisty, typu cheddar.
  • Oprócz tego możemy zrobić ziemniaki z grilla z boczkiem – całość pięknie się podpiecze.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne