Grillowane ziemniaki z boczkiem, daktylami i oscypkiem

Grillowane ziemniaki marynowane w pysznej zalewie, podane z szaszłykami z boczku, daktyli i oscypków. Podajemy osobno lub w towarzystwie smakowitych steków. Przepis poleca szefowa kuchni Agata Wojda.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1,2 kg młodych ziemniaków, małych, jednakowej wielkości, wyszorowanych
  • 7 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
  • 25 szt. dorodnych daktyli
  • gomółka sera wędzonego typu oscypek
  • 25 szt. cienkich plasterków wędzonego boczku
  • duży pęczek kopru, posiekany
  • 2 pęczki drobnego szczypiorku, posiekane
  • 4 łyżki octu jabłkowego

Przygotowanie

  1. Ziemniaki w całości i ze skórką gotujemy, by osiągnęły miękkość taką jak na sałatkę (czyli stawiać lekki opór). Gorące mieszamy z sosem sojowym, miodem, olejem słonecznikowym, pieprzem i czosnkiem. Zawijamy szczelnie w folię spożywczą i zabieramy na grilla.
  2. Szykujemy szaszłyki daktylowe: najpierw w zimnej wodzie namaczamy patyczki. Nacinamy daktyle tak, aby wyjąć pestkę, w jej miejsce wsuwamy kawałek oscypka. Każdy owoc owijamy boczkiem i po 4–5 sztuk nabijamy na patyczek.
  3. Na rozgrzany grill kładziemy daktylowe szaszłyki, obok wysypujemy zamarynowane ziemniaki. Po 5 min szaszłyki obracamy na drugą stronę, ziemniaki przemieszujemy. Przyrumienione daktyle ściągamy z patyczków za pomocą widelca do miski, dosypujemy gorące kartofle, koper i szczypior. Całość delikatnie mieszamy z octem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019

Wskazówki

Zobacz też: ziemniaki zapiekane z oscypkiem

boczek grillowane ziemniaki daktyle oscypek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy