Gofry z boczkiem
Jak przygotować gofry i boczkowy smalec.
Dodany przez:
mojegotowanie
Składniki
- cebula
- łyżka oleju
- 10 dag wędzonego boczku
- 4 dag stopionego masła
- 175 ml mleka
- 1dag drożdży
- 20 dag mąki
- jajko
- sól
- 50 ml białego wina
- 4 gałązki bazylii
- 6 suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki startego gruyera
Przygotowanie
- Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i pokrojony w paski boczek, smażymy 3 min. Stopione masło mieszamy z ciepłym mlekiem i drożdżami, dodajemy mąkę, jajko, sól i wino, miksujemy gładkie
- ciasto. Dodajemy do niego pokrojoną bazylię, drobno pokrojone pomidory, ser, paski boczku z cebulą, mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem na 30 min. Rozgrzewamy gofrownicę, pieczemy złote gofry. Jeśli nie mamy gofrownicy, z ciasta można usmażyć placki na muśniętej olejem patelni.
- Boczkowy smar
- 4 łyżki gotowej smażonej cebulki
- 10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
- 20 dag naturalnego kremowego serka typu philadelphia
- sól, pieprz
- Cebulkę wsypujemy do torebki foliowej, rozgniatamy wałkiem. Plasterki boczku wytapiamy na chrupiąco na suchej patelni, po ostudzeniu drobno kroimy. Serek dokładnie mieszamy z cebulką, boczkiem, solą i pieprzem do smaku.
Komentarze