REKLAMA

Gofry wytrawne - przepis na gofry z boczkiem

Gofry wytrawne to świetny pomysł na pożywne i nietuzinkowe śniadanie, którym możemy zaskoczyć swoich gości. Boczek, suszone pomidory, ser typu gruyere to nasza propozycja dodatków do gofrów wytrawnych. Jednakże ich największym sekretem  nie są dodatki, a ciasto – gofry wytrawne powinny być chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Dzielimy się sprawdzonym przepisem na gofry wytrawne. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

gofry

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.58 z 170 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Boczek i cebula 1.

    Przepis na gofry wytrawne zaczynamy od dokładnego posiekania cebuli. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i pokrojony w kostkę boczek, smażymy 3 min. Stopione masło mieszamy z ciepłym mlekiem i drożdżami, dodajemy mąkę, jajko, sól i wino, miksujemy gładkie ciasto. Dodajemy do niego pokrojoną bazylię, drobno pokrojone pomidory, ser, paski boczku z cebulą, mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem na 30 min.

  • Gofrownica 2.

    Rozgrzewamy gofrownicę, pieczemy złote gofry. Jeśli nie mamy gofrownicy, z ciasta można usmażyć placki na muśniętej olejem patelni. Boczkowy smar: 4 łyżki gotowej smażonej cebulki; 10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach; 20 dag naturalnego kremowego serka typu philadelphia; sól, pieprz; Cebulkę wsypujemy do torebki foliowej, rozgniatamy wałkiem. Plasterki boczku wytapiamy na chrupiąco na suchej patelni, po ostudzeniu drobno kroimy. Serek dokładnie mieszamy z cebulką, boczkiem, solą i pieprzem do smaku.

Porady

  • W naszym przepisie na gofry wytrawne znalazł się ser gruyere. Jest to twardy ser szwajcarski z mleka krowiego. Charakteryzuje się on intensywnym – orzechowo-słonym – posmakiem. Istnieje kilka serów o podobnym profilu smakowym, w tym m.in. ementaler i raclette. 
  • Do przygotowania gofrów niezbędna jest gofrownica – jeśli jej nie mamy, to możemy wykorzystać specjalne silikonowe foremki, które można stosować zarówno w piekarniku, jak i na patelni. 
  • Problem przywierających gofrów powinien rozwiązać dodatek masła, co uwzględniliśmy w naszym przepisie. Jeśli mimo to gofry nadal będą przylegać, to możemy użyć masła klarowanego do posmarowania gofrownicy. 
  • Nasz przepis na gofry wytrawne możemy dowolnie modyfikować, według indywidualnych preferencji. Jeśli chcemy, by nasze gofry były zdrowsze, to dobrym pomysłem jest dodanie do nich mąki gryczanej zamiast pszennej. 

Notka redakcyjna

Gofry wytrawne to propozycja dla fanów eksperymentowania w kuchni – podobnie jak gofry na słodko, można przygotowywać je w wielu różnych wariantach smakowych. 


Gofry bez oleju 


Tradycyjne gofry, przygotowane na bazie mąki pszennej, nie należą do niskokalorycznych przekąsek. Co więcej, w wielu przepisach na gofry – zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej – pojawia się olej. Ma on chronić ciasto przed przywieraniem do powłoki gofrownicy. Jeśli szukamy dobrego zamiennika oleju, to można pomyśleć o przygotowaniu gofrów z masłem. Dobrze sprawdzi się masło klarowane. Nie jest ono tak kaloryczne jak olej, a pełni podobną funkcję. Z kolei jeśli zależy nam na przygotowaniu gofrów bez tłuszczu, to również jest to możliwe. Jednakże wówczas nasze gofry mogą wyjść nieco gumiaste. 


Gofry warzywne 


Ciekawą i zdrową wersją gofrów wytrawnych są gofry warzywne, które możemy przygotować ze swoimi ulubionymi warzywami. Dobrze sprawdzi się marchewka, cukinia, cebula i papryka. Wszystkie wybrane dodatki drobno siekamy, dodajemy do ciasta na gofry, a całość przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Dobrze jest też dodać ser, który rozpuści się podczas pieczenia. 


Gofry ziemniaczane


Kolejną alternatywą dla tradycyjnych gofrów są gofry ziemniaczane, które przygotowuje się na bazie gotowanych ziemniaków, cebuli, oleju, jajek i mąki pszennej. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne – wymaga nie tylko wcześniejszego zagotowania ziemniaków, ale również ich zmielenia lub ugniecenia tłuczkiem do gładkiego puree (podobnie jak do kopytek). Gofry ziemniaczane najlepiej smakują z sosem jogurtowym. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy