Ewa Niepytalska

Belgian waffles – gofry belgijskie

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Belgian waffles to słodki, chrupiący przysmak podobny do tradycyjnych gofrów, ale przyrządza się go na bazie drożdżowego ciasta. Oryginalne gofry z Liege swoją barwę i niepowtarzalny smak zawdzięczają niezwykłemu składnikowi, jakim jest cukier perłowy. Jest on co prawda trudno dostępny, ale bez obaw – nawet z dodatkiem zwykłego cukru gofry belgijskie zachwycą Was swoją subtelną słodyczą.  

Składniki:

  • mąka pszenna  250 g

  • drożdże  8 g

  • cukier  25 g

  • sól  3 g

  • masło  85 g

  • jajka  2 szt.

  • mleko  340 ml

  • ekstrakt waniliowy  5 g

Belgian waffles – gofry belgijskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Masło roztapiamy w mleku na kuchence lub w mikrofali i odstawiamy do ostygnięcia.  

  • Krok 2:

    Ciasto na gofry: w jednej misce łączymy suche składniki, czyli mąkę, drożdże, cukier i sól. Jajka roztrzepujemy i dolewamy wraz z ekstraktem waniliowym do ostudzonego, ale jeszcze ciepłego mleka z masłem. Miksturę dodajemy do miski z mąką i wszystkie składniki dokładnie łączymy. Możemy to zrobić za pomocą miksera lub wymieszać łopatką tak, żeby nie pozostawić grudek. 

  • Krok 3:

    Wyrastanie: ciasto na belgian waffles przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. W przeciwieństwie do innych ciast drożdżowych nie potrzebuje ono dłużej „pracować”. Możemy je także wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 30–40°C. Kiedy podwoi swoją objętość, możemy się zabrać do pieczenia gofrów. 

  • Krok 4:

    Pieczenie: ciasto nakładamy łyżką lub gałkownicą do lodów na środek płyty rozgrzanej gofrownicy. To, jak długo pieką się gofry, zależy od mocy naszego urządzenia. Może to potrwać do 10 minut. Kiedy będą już złociste i chrupiące, wyjmujemy je i studzimy na kratce cukierniczej.    

Porady

  • Żeby belgian waffles były jeszcze bardziej puszyste i delikatne, możemy ubić białka na pianę, a następnie delikatnie połączyć z resztą wymieszanych składników. 
  • Możemy użyć świeżych drożdży zamiast suchych. Trzeba wtedy przygotować rozczyn. W tym celu 30 g drożdży kruszymy w kilku łyżkach ciepłego mleka z cukrem. Pamiętajmy, że użyte do rozczynu składniki musimy potem odliczyć z wartości, jakie podaje nasz przepis na gofry. Wiemy, że drożdże zaczęły pracować, kiedy zaczną się pienić. 
  • Ciasto na gofry belgijskie można przygotować wcześniej, na przykład wieczorem, a następnie upiec je rano na śniadanie.  
  • Już upieczone gofry można przechowywać w lodówce, szczelnie opakowane, przez około 3 dni. Warto pomyśleć także o ich zamrożeniu. Taki gotowy wypiek możemy w każdej chwili wyjąć i odgrzać w tosterze lub piekarniku. To dobry pomysł na szybkie śniadanie lub podwieczorek.  
  • Z czym podawać belgian waffles? Wybieramy swoje ulubione słodkie dodatki. Mogą być to owoce, roztopiona czekolada (najlepiej belgijska), domowa nutella, bita śmietana, syrop klonowy lub po prostu cukier puder. Koneserzy amerykańskiej kuchni na pewno z chęcią wypróbują gofry wytrawne, np. z boczkiem, jajkiem sadzonym czy kiełbaską śniadaniową. 
  • Jeśli bardzo zależy nam na tym, żeby nasze gofry brukselskie były autentyczne, a nie udało nam się kupić cukru perłowego, możemy spróbować zrobić go domowym sposobem. Wystarczą zwykły cukier i woda. Wrzucamy je do małego rondelka i łączymy. Podgrzewamy na niskiej temperaturze i mieszamy drewnianą łyżką, żeby utworzyć grudki i żeby cukier się nie przypalił. Kiedy już powstaną kryształki, musimy je wysuszyć, czyli pozostawić w rondelku na małym ogniu na co najmniej 15 minut. Następnie przekładamy je delikatnie na talerz i pozwalamy wystygnąć w temperaturze pokojowej.   
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne