Kanapki z awokado to wegetariańska propozycja nie tylko na śniadanie. Pokrojone na mniejsze kawałki będą idealną przekąską na imprezę lub przystawką na przyjęcie w domu. Awokado jest zdrowszą roślinną alternatywą masła, dlatego kanapka z awokado robi taką furorę. Awokado można miksować z odrobiną soli, pieprzu i soku z cytryny do smaku albo układać na kromkach chleba lub tostach w formie plasterków czy kawałków. Kanapki z awokado zasmakują nie tylko wegetarianom!
Fot. Kinga Błaszczyk-Wójcicka greenmorning.pl
(średnia 4.51 z 169 głosów)
Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę i rozsmarowujemy na kromkach ciemnego razowego chleba.
Na wierzch kładziemy – w zależności od nastroju i zasobności lodówki – następujące składniki w dowolnej konfiguracji wszystkie znakomicie pasują do awokado:
– wstążki świeżej cukinii – plasterki ogórka (świeżego kiszonego lub korniszona)
– kiełki zielonej fasoli mung
– kalarepkę pokrojoną w słupki
– uprażone ziarna słonecznika
– posiekane słone pistacje
– szczypiorek, cebulę lub dymkę
– wszelkiego rodzaju „mikroliście” (młode pędy zielonego groszku, które można samemu wyhodować w doniczce na parapecie)
– rzodkiewkę
– blanszowane zielone warzywa
– grillowany oscypek
Porady
Do przepisu na kanapki z awokado można wykorzystać czarną sól - kala namak, zastąpić nią zwykła sól. Czarna sól – wbrew nazwie – ma barwę szaro-różową (kiedy jest zmielona) lub ciemno-bursztynową (w formie kryształów). Jednak najważniejszy jest jej nietypowy aromat, przypominający gotowane na twardo jajka. Sól ta – pod nazwą kala-namak – jest bardzo popularna w Indiach, gdzie jako składnik chaat masali używana jest do wielu przekąsek, chutneyów i rait (sałatek z jogurtem). Uwielbiają ją weganie (dodając np. do tofucznicy), gdyż bardzo dobrze imituje smak jajek. Dlatego też sól kala namak podawana jest na kanapki z awokado, aby uzyskać efekt jajecznego posmaku.
Kanapki z awokado to punkt wyjścia do różnych wariacji na temat przekąsek. Kanapka z awokado w naszej bazowej wersji to podstawa z awokado i serka, ale można iść o krok dalej i oprócz zielonych, roślinnych dodatków wybrać te niewegańskie lub niewegetariańskie - w zależności od tego na jakiej diecie jesteśmy. Kanapka z awokado i jajkiem to wariant dla wegetarian. Kremowe awokado smakowicie komponuje się z jajkiem ugotowanym na twardo lub na półmiękko. Nic dziwnego, że często zapieka się awokado z jajkiem (żółtko z odrobiną białka dodaje się do dziurki po pestce awokado).
Kolejna propozycja to kanapka z awokado i łososiem - dla osób, które nie wyłączyły mięsa ryb z jadłospisu, czyli m.in. na diecie fleksitariańskiej. Do takiego przepisu warto wybrać łososia z dobrych źródeł z odpowiednimi certyfikatami. Unikajmy łososia hodowlanego na rzecz dzikiego lub pstrąga tęczowego, który wygląda bardzo podobnie i równie pysznie smakuje. Zobacz przepis: awokado z jajkiem i łososiem
Komentarze