Ser smażony z kminkiem, nazywany również serem zgliwiałym, to popularny przysmak regionalny, który znany jest m.in. na Śląsku, w Wielkopolsce i na terenach dawnej Galicji. Ser smażony tradycyjnie wytwarza się z dojrzałego twarogu z mleka krowiego. Można spożywać go samodzielnie np. jako przysmak do kanapek. Cechą wyróżniającą ser zgliwiały jest charakterystyczny i intensywny zapach, który nie każdemu może przypaść do gustu. Poniżej podajemy przepis na ser smażony z kminkiem.
Fot: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.48 z 145 głosów)
Twaróg przekładamy do płaskiego naczynia, rozkruszamy widelcem i oprószamy sodą. Dokładnie mieszamy, rozkładamy równomiernie w naczyniu. Ustawiamy w ciepłym miejscu – świetnie sprawdzi się piekarnik z włączoną żarówką.
Po 1–2 dniach ser powinien zmienić swój wygląd: zacznie dojrzewać i zlewać się w jednolitą szklistą masę. Bez piekarnika może to trwać dłużej niż dwa dni. Po nocy w piekarniku, rano wystawiamy go na zewnątrz i w zależności od potrzeby albo na kolejną noc wstawiamy do piekarnika, albo wieczorem przetapiamy.
Na niewielkiej patelni rozpuszczamy masło. Wkładamy ser i podgrzewamy na małym ogniu; cały czas mieszając aż się rozpuści i nie będzie w nim żadnych grudek. Nie doprowadzamy do wrzenia.
Rozpuszczony; gładki ser zdejmujemy z ognia; energicznie mieszając dodajemy żółtko; doprawiamy solą i wrzucamy kminek. Przekładamy do miseczki; studzimy. Smażony ser możemy jeść z chrupiącym pieczywem zaraz po przygotowaniu i lekkim przestudzeniu; lub po całkowitym schłodzeniu w lodówce.
Porady
- Do sera smażonego najlepiej pasuje kminek. Czym zastąpić kminek, jeśli nie lubimy jego smaku? Możemy użyć na przykład czarnuszki. Jest wyrazista w smaku, dzięki czemu będzie godną zastępczynią kminku. Innym pomysłem jest użycie czarnego sezamu, ziarenek pieprzu czy nasion kolendry.
- Ser zgliwiały możemy spożywać samodzielnie np. do kanapek lub dodawać do różnych potraw np. do makaronu czy ziemniaków.
- Ser smażony można spożywać również przed wystygnięciem – wówczas ma on konsystencję przypominającą fondue.
- Do sera zgliwiałego możemy dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Jeśli ser smażony przygotowujemy z tłustego, wiejskiego twarogu, to nie ma potrzeby dodawać do niego sody oczyszczonej.
- Podstawą sera smażonego jest dobry, wiejski ser.
- Smażony ser to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru twarogu, a także jego dłuższą zdatność do spożycia. W zależności od tego ile jajek i masła dodamy do sera, może on mieć płynną konsystencję, przypominającą klasyczny serek do smarowania (jak w tym przepisie) lub być bardziej twardy, tak że będziemy kroić go w plasterki.
Zobacz też: ciasteczka dachówki z kminkiem
Ser smażony nazywany jest również serem zgliwiałym, ponieważ twaróg, który się wykorzystuje do jego produkcji powinien być zgliwiały, czyli taki, który zmienia się w maź o intensywnym zapachu. Znany jest on m.in. w kuchni niemieckiej, śląskiej, wielkopolskiej, a także galicyjskiej. Historia sera smażonego jest bardzo ciekawa – z racji tego, że krowy były niegdyś najpopularniejszymi zwierzętami hodowlanymi, z pozyskiwanego mleka bardzo często przygotowano twaróg, który niestety stosunkowo szybko się psuł. Wówczas wymyślono, by do lekko nadpsutego sera dodawać sól, kminek i koper, a następnie go suszyć. W kolejnych latach zaczęto go smażyć. Tak właśnie powstał ser zgliwiały, który dla wielu osób jest smakiem dzieciństwa.
Gotowy ser zgliwiały można spożywać na wiele różnych sposobów – w zależności od indywidualnych preferencji. Najczęściej serwowany jest jako smarowidło na kanapkę. Można również pokroić go na kawałki i serwować na przyjęciu jako przysmak regionalny. Ser zgliwiały może być także bazą do zupy serowej.
Komentarze