Ser smażony z kminkiem

Ser smażony z kminkiem, znany jest także jako ser zgliwiały. To regionalny specjał, który można pokochać lub unikać. Wszystko przez charakterystyczny zapach - ser smażony z kminkiem ma moc! Możemy jeść go samego lub wykorzystać jako dodatek do innych potraw. Ser smażony z kminkiem z pewnością przypadnie wam do gustu, jeśli lubicie tę charakterną przyprawę. 

Ser

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 143 głosów)

Kroki wykonania:

  • ser smażony z kminkiem 31.Twaróg przekładamy do płaskiego naczynia, rozkruszamy widelcem i oprószamy sodą. Dokładnie mieszamy, rozkładamy równomiernie w naczyniu. Ustawiamy w ciepłym miejscu – świetnie sprawdzi się piekarnik z włączoną żarówką.
  • ser smażony z kminkiem 42.Po 1–2 dniach ser powinien zmienić swój wygląd: zacznie dojrzewać i zlewać się w jednolitą szklistą masę. Bez piekarnika może to trwać dłużej niż dwa dni. Po nocy w piekarniku, rano wystawiamy go na zewnątrz i w zależności od potrzeby albo na kolejną noc wstawiamy do piekarnika, albo wieczorem przetapiamy.
  • ser smażony z kminkiem 13.Na niewielkiej patelni rozpuszczamy masło. Wkładamy ser i podgrzewamy na małym ogniu; cały czas mieszając aż się rozpuści i nie będzie w nim żadnych grudek. Nie doprowadzamy do wrzenia.
  • ser smażony z kminkiem 24.Rozpuszczony; gładki ser zdejmujemy z ognia; energicznie mieszając dodajemy żółtko; doprawiamy solą i wrzucamy kminek. Przekładamy do miseczki; studzimy. Smażony ser możemy jeść z chrupiącym pieczywem zaraz po przygotowaniu i lekkim przestudzeniu; lub po całkowitym schłodzeniu w lodówce.

Porady

Smażony ser z kminkiem znany z czasów dzieciństwa i kryzysu. Nazywano go zgliwiałym, ale najczęściej jednak smażonym. Ważne, by jego podstawą był dobry, wiejski ser. Może wygląda nieszczególnie, za to w smaku jest pyszny! Smażony ser to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru twarogu, a także jego dłuższą zdatność do spożycia. W zależności od tego, ile jajek i masła dodamy do sera, może on mieć płynną konsystencję, przypominającą klasyczny serek do smarowania (jak w tym przepisie) lub być bardziej twardy, tak że będziemy kroić go w plasterki. 

Zobacz też: ciasteczka dachówki z kminkiem

Notka redakcyjna

Do sera smażonego najlepiej pasuje kminek. Warto go jeść, bo oprócz pikantnego smaku ma też do zaoferowania dużo więcej. Dobrze działa na trawienie, pobudza apetyt. Dodany do ciężkostrawnych potraw, na przykład na bazie kapusty, pomoże naszemu żołądkowi się z nimi uporać. Czym zastąpić kminek, jeśli nie lubimy jego smaku? Możemy użyć na przykład czarnuszki. Jest wyrazista w smaku, dzięki czemu będzie godną zastępczynią kminku. Innym pomysłem jest użycie czarnego sezamu, ziarenek pieprzu czy nasion kolendry.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy