Gofry jabłkowe to sposób na delikatne, miękkie w środku, ale trochę chrupiące gofry z zewnątrz. Prosty przepis - to gofry, które zawsze się udają. Jeśli wolicie bardziej słodkie propozycje - użyjcie odmian jabłek takich jak ligo lub lobo. Polecam przepis na gofry z jabłkami - najlepiej smakują na gorąco
StockFood
Aby zrobić gofry z jabłkami, najwygodniej przygotować 2 duże miski. W jednej połączyć wszystkie suche składniki - mąkę najlepiej przesiać. W drugiej wymieszaj składniki mokre. Następnie za pomocą mikser lub ręcznie wymieszaj obie masy. Ciasto na gofry jabłkowe odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
Dobre gofry jabłkowe wyjdą dzięki odpowiednio rozgrzanej gofrownicy - trzeba zrobić to wcześniej! Masę na gofry wylewać na włączone urządzenie - blaszki można delikatnie posmarować olejem przed pieczeniem, ale nie trzeba bo ten przepis na gofry ma już olej wśród składników na masę. Pieczemy 7-10 minut w zależności od mocy urządzenia, jakie mamy. Najlepsze gofrownice na gofry, które zawsze się udają mają powyżej 1300 W. Gotowe, upieczone chrupiące gofry można posypać cukrem pudrem.
desery, gofry - zobacz inne inspiracjePorady
- Mus jabłkowy można przygotować samodzielnie - przepis na mus jabłkowy krok po kroku.
- Gofry z jabłkami można też zrobić też z jabłkiem startym na tarce - wtedy będą wyczuwalne kawałki owocu w cieście, co da też ciekawy efekt. Do powyższych proporcji potrzeba 2 średnich jabłek
- Dobre gofry udadzą się nie tylko przy sprawdzonym przepisie. Niezbędny będzie odpowiedni sprzęt!
Komentarze