Gofry bez oleju

Ocena:

4.49 (217)

  • 15 min.
  • dla 6 osób
Pyszne gofry dla dorosłych

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Bita śmietana
  • Cukier puder
  • Likier Baileys
  • Szczypta soli

Gofry bez oleju - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do miski wbić białka i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
  • Do drugiej miski wsypać 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia, wrzucić 2 żółtka i wlać 2 szklanki mleka. Zmiksować.
  • Dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Gofrownicę posmarować przy pomocy pędzelka olejem i mocno rozgrzać. Wlewać po 1 chochelce ciasta i smażyć aż gofry będą rumiane.
  • Lekko przestudzone gofry udekorować bitą śmietaną, oprószyć cukrem pudrem i polać likierem. Można zamiast Baileys’a dać advocat lub inny słodki i gęsty alkohol.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne