REKLAMA

Chipsy z batatów

Chipsy z batatów sprawdzą się świetnie jako przekąska do chrupania w gronie przyjaciół, np. w trakcie wspólnego oglądania filmu czy transmisji sportowych. Ich ogromną zaletą jest łatwość przygotowania, idąca w parze z nieoczywistym smakiem. Zobaczcie przepis na zdrową przekąskę. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przekąski chipsy

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 191 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Batat krojony 1.

    Płukanie ziemniaków: Obrane słodkie ziemniaki należy umyć i pokroić w cienkie plasterki. Następnie należy je kilkakrotnie przepłukać pod bieżącą wodą oraz dokładnie osuszyć. Aby pozbyć się nadmiaru skrobi.
     

  • sól 2.

    Smażenie chipsów: Chipsy z batatów należy smażyć na rozgrzanym oleju do momentu, aż będą lekko rumiane. Gotowe chipsy należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu oraz oprószyć ulubionymi przyprawami.

Porady

Domowe chipsy z batatów

Chrupiące chipsy ze słodkich ziemniaków możemy przygotować na patelni, w suszarce do warzyw lub piekarniku. Dwie ostatnie opcje z pewnością będą najzdrowsze.

Jeśli jednak preferujemy patelnię to do zrobienia chipsów ze słodkich ziemniaków potrzebujemy zaledwie trzech składników: samych batatów, oleju do smażenia oraz soli. Przed wrzuceniem na patelnię bataty należy pokroić na plasterki o grubości 1-2 mm. Grubsze okazałyby się już papkowate: spalone na zewnątrz, a w środku miękkie. Należy więc na to bardzo uważać.
Gotową przekąskę można oczywiście jadać solo, chociaż zdecydowanie lepiej smakuje ona z przyprawami. Miłośnicy tych chipsów polecają je zwłaszcza z ziołami lub chilli.  

Notka redakcyjna

Historia i rodzaje batatów

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, pochodzą z terenów Ameryki Południowej i Środkowej. W Europie pojawiły się za sprawą geograficznych odkryć Krzysztofa Kolumba. Z kolei portugalscy żeglarze spopularyzowali je w Indiach, będących dzisiaj jednym z czołowych producentów batatów na świecie.
Obecnie znamy ok. 400 odmian słodkich ziemniaków. Różnią się one między sobą kolorem miąższu - oraz, co za tym idzie, właściwościami zdrowotnymi. Przykładowo, bataty fioletowe zawierają antocyjany, czyli związki będące silnymi przeciwutleniaczami. Walcząc z wolnymi rodnikami, odgrywają one znaczącą rolę w spowalnianiu procesów starzenia. Bataty czerwone są bogate w likopen, zapobiegający chorobom serca czy niektórym nowotworom. Z kolei słodkie ziemniaki o żółtym miąższu cechuje wysokie stężenie karotenoidów, a zatem substancji bogatych w poprawiającą wzrok luteinę.

Chipsy z batatów - domowe czy kupne?

Chipsy z batatów możemy dzisiaj zakupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ich cena jest niezwykle zróżnicowana: niektóre marki okazują się nawet tańsze od chipsów tradycyjnych, inne są z kolei od nich droższe. Zawsze warto zatem uważnie przejrzeć wszystkie oferty w danym punkcie. Taką przekąskę możemy także przygotować samodzielnie, jednak trzeba się liczyć z długim czasem przygotowania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy