Zupa z batatów jest pyszna, lekko słodka, pożywna i bardzo szybka w przygotowaniu. W niecałe 25 minut otrzymamy aksamitny krem ze słodkich ziemniaków. A do tego do jej ugotowania potrzebujemy tylko kilku składników, które dostępne są w większości sklepów. W łatwy sposób sprawimy, że będzie jeszcze bardziej sycąca. Wystarczy posypać ją groszkiem ptysiowym, domowymi grzankami lub pestkami z dyni. Podajemy niezawodny przepis na zupę krem z batatów.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Siekanie: cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
Szklenie: rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy posiekane przyprawy i smażymy około 4 minuty.
Bataty: obieramy je, myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Do garnka przelewamy wcześniej przygotowany bulion i dodajemy słodkie ziemniaki oraz zeszkloną cebulę i czosnek. Gotujemy 13–15 minut. Całość miksujemy.
Serwowanie: zupę z batatów rozlewamy do misek lub głębokich talerzy, dodajemy po łyżce sera ricotta.
zupa krem - zobacz inne inspiracjePorady
- Zupę z batatów możemy zmiksować w garnku blenderem ręcznym lub przelać ją do miksera kielichowego. Należy sprawdzić, czy nadaje się on do gorących potraw. W razie potrzeby można odstawić ją do przestudzenia, a potem ponownie podgrzać.
- Do dania możemy dodać 2–3 g drobno posiekanego imbiru, na patelnię w momencie szklenia cebuli i czosnku. Zaostrzy on i wzbogaci smak zupy. Potrawę możemy także oprószyć czerwonym pieprzem, on tez doda pikanterii.
- Zupę z batatów możemy posypać swoimi ulubionymi ziołami, najlepiej świeżymi, które są bardziej aromatyczne w stosunku do tych suszonych. Dodanie ulubionych kiełków wzbogaci walory zdrowotne i smakowe potrawy.
- Krem z batatów możemy posypać prażonymi pestkami, np. z dyni, słonecznikiem, orzechami piniowymi lub posiekanymi włoskimi czy brazylijskimi.
- Zupę warto wzbogacić domowymi grzankami z chleba tostowego, np. ziołowymi, czosnkowymi. Możemy przygotować je z czerstwego pieczywa.
- Miłośnicy bekonu czy boczku mogą zaserwować ją z przypieczonymi chipsami z tej wędliny.
- Ostudzoną zupę z batatów można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
Komentarze