Zupa z batatów

Zupa z batatów jest pyszna, lekko słodka, pożywna i bardzo szybka w przygotowaniu. W niecałe 25 minut otrzymamy aksamitny krem ze słodkich ziemniaków. A do tego do jej ugotowania potrzebujemy tylko kilku składników, które dostępne są w większości sklepów. W łatwy sposób sprawimy, że będzie jeszcze bardziej sycąca. Wystarczy posypać ją groszkiem ptysiowym, domowymi grzankami lub pestkami z dyni. Podajemy niezawodny przepis na zupę krem z batatów.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupa krem

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Zupa z batatów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Siekanie: cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.

  • 2.

    Szklenie: rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy posiekane przyprawy i smażymy około 4 minuty. 

  • 3.

    Bataty:  obieramy je, myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Do garnka przelewamy wcześniej przygotowany bulion i dodajemy słodkie ziemniaki oraz zeszkloną cebulę i czosnek. Gotujemy 13–15 minut. Całość miksujemy.

  • 4.

    Serwowanie: zupę z batatów rozlewamy do misek lub głębokich talerzy, dodajemy po łyżce sera ricotta. 

Porady

  • Zupę z batatów możemy zmiksować w garnku blenderem ręcznym lub przelać ją do miksera kielichowego. Należy sprawdzić, czy nadaje się on do gorących potraw. W razie potrzeby można odstawić ją do przestudzenia, a potem ponownie podgrzać.
  • Do dania możemy dodać 2–3 g drobno posiekanego imbiru, na patelnię w momencie szklenia cebuli i czosnku. Zaostrzy on i wzbogaci smak zupy. Potrawę możemy także oprószyć czerwonym pieprzem, on tez doda pikanterii. 
  • Zupę z batatów możemy posypać swoimi ulubionymi ziołami, najlepiej świeżymi, które są bardziej aromatyczne w stosunku do tych suszonych. Dodanie ulubionych kiełków wzbogaci walory zdrowotne i smakowe potrawy.
  • Krem z batatów możemy posypać prażonymi pestkami, np. z dyni, słonecznikiem, orzechami piniowymi lub posiekanymi włoskimi czy brazylijskimi. 
  • Zupę warto wzbogacić domowymi grzankami z chleba tostowego, np. ziołowymi, czosnkowymi. Możemy przygotować je z czerstwego pieczywa.
  • Miłośnicy bekonu czy boczku mogą zaserwować ją z przypieczonymi chipsami z tej wędliny.
  • Ostudzoną zupę z batatów można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 3 dni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy