Zupa z batatów

Ocena:

0 (0)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa z batatów jest pyszna, lekko słodka, pożywna i bardzo szybka w przygotowaniu. W niecałe 25 minut otrzymamy aksamitny krem ze słodkich ziemniaków. A do tego do jej ugotowania potrzebujemy tylko kilku składników, które dostępne są w większości sklepów. W łatwy sposób sprawimy, że będzie jeszcze bardziej sycąca. Wystarczy posypać ją groszkiem ptysiowym, domowymi grzankami lub pestkami z dyni. Podajemy niezawodny przepis na zupę krem z batatów.

Składniki:

  • bataty (słodkie ziemniaki)  500 g

  • czosnek  1 ząbek

  • cebula  1

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • bulion warzywny  700 ml

  • ricotta  60 g

  • zioła  3 gałązki

Zupa z batatów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Siekanie: cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.

  • Krok 2:

    Szklenie: rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy posiekane przyprawy i smażymy około 4 minuty. 

  • Krok 3:

    Bataty:  obieramy je, myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Do garnka przelewamy wcześniej przygotowany bulion i dodajemy słodkie ziemniaki oraz zeszkloną cebulę i czosnek. Gotujemy 13–15 minut. Całość miksujemy.

  • Krok 4:

    Serwowanie: zupę z batatów rozlewamy do misek lub głębokich talerzy, dodajemy po łyżce sera ricotta. 

Porady

  • Zupę z batatów możemy zmiksować w garnku blenderem ręcznym lub przelać ją do miksera kielichowego. Należy sprawdzić, czy nadaje się on do gorących potraw. W razie potrzeby można odstawić ją do przestudzenia, a potem ponownie podgrzać.
  • Do dania możemy dodać 2–3 g drobno posiekanego imbiru, na patelnię w momencie szklenia cebuli i czosnku. Zaostrzy on i wzbogaci smak zupy. Potrawę możemy także oprószyć czerwonym pieprzem, on tez doda pikanterii. 
  • Zupę z batatów możemy posypać swoimi ulubionymi ziołami, najlepiej świeżymi, które są bardziej aromatyczne w stosunku do tych suszonych. Dodanie ulubionych kiełków wzbogaci walory zdrowotne i smakowe potrawy.
  • Krem z batatów możemy posypać prażonymi pestkami, np. z dyni, słonecznikiem, orzechami piniowymi lub posiekanymi włoskimi czy brazylijskimi. 
  • Zupę warto wzbogacić domowymi grzankami z chleba tostowego, np. ziołowymi, czosnkowymi. Możemy przygotować je z czerstwego pieczywa.
  • Miłośnicy bekonu czy boczku mogą zaserwować ją z przypieczonymi chipsami z tej wędliny.
  • Ostudzoną zupę z batatów można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne