Sok z pigwy - przepis

Ocena:

4.2 (214)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sok z pigwy robiony na zimę bywa też nazywany syropem z pigwy. Jest przyjemnie kwaskowy i jednocześnie słodki, dzięki dodatkowi cukru. Można dodawać go do wody, herbaty, koktajli i drinków, to też ciekawy dodatek do lemoniady, której nie będzie trzeba już dosładzać. Tradycyjny przepis na sok z pigwy to właściwie 2 składniki i obędziemy się przy tym bez sokownika. Często bywa niedoceniany, a warto to zmienić, bo zawiera on mnóstwo witaminy C i minerałów.

Składniki:

  • pigwa  2 kg

  • cukier  1.5 kg

Sok z pigwy - przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pigwy: myjemy je dokładnie, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne - w tym celu możemy użyć łyżki, która znacznie ułatwia pracę.  Pigwy ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Możemy też użyć malaksera z odpowiednią końcówką.

  • Krok 2:

    Maceracja: starte pigwy przekładamy do większego słoja i zasypujemy je cukrem. Zakrywamy gazą i odstawiamy na kilka dni na parapet (5-7 - czas ten nie został ujęty w czasie przygotowania soku). Odpowiednie będzie też inne ciepłe i nasłonecznione miejsce.  Warto przynajmniej raz dziennie potrząsnąć słojem, żeby cukier przeniknął wszystkie warstwy. Pigwy będą gotowe, gdy puszczą sok, a cukier stanie się niewidoczny. 

  • Krok 3:

    Sok z pigwy: gdy owoce są już gotowe zlewamy sok do zakręcanej butelki lub słoików. Z pozostałych owoców można zrobić mus lub kisiel.

  • Krok 4:

    Pasteryzacja: duży garnek wykładamy ściereczką, wlewamy wodę, wstawiamy słoiki lub butelki, tak żeby się nie stykały. Odmierzamy 10 minut, od czasu zawrzenia wody. Gotujemy na małym ogniu.

Porady

  • Sok z pigwy najlepiej robić z dojrzałych owoców, ponieważ takie są najbardziej aromatyczne i najlepsze w smaku.
  • Nie należy obierać pigwy ze skórki, ponieważ to ona w głównej mierze wydziela piękny aromat, natomiast pod nią znajduje się wiele wartości odżywczych.
  • Kiedy robić sok z pigwy? Owoce bywają cierpkie i mają goryczkę. Dojrzewają w październiku, więc warto je zebrać po pierwszych przymrozkach, wtedy będą mniej gorzkie. Innym sposobem na zniwelowanie niepożądanego posmaku jest po prostu włożenie pigwy na około 48 godzin do zamrażalnika.
  • Skórka pigwy pokryta jest naturalnym meszkiem, który zapobiega gniciu owoców i chroni je przed owadami. Wystarczy dobrze wytrzeć skórkę, żeby się go pozbyć.
  • Syrop z pigwy bardzo dobrze sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie powinniśmy dbać o odporność. Dlaczego? Ponieważ zawiera dużą ilość witaminy C. Poleca się go szczególnie osobom nie mogącym spożywać cytrusów.
  • Domowy sok z pigwy najlepiej przechowywać w szklanym naczyniu. Plastik może niekorzystnie wpłynąć na właściwości i smak syropu. Rozcieńczony z herbatą lub wodą syrop z pigwy może być podawany w karafce albo dzbanku.
  • Cukier w przepisie możemy zastąpić miodem lub innym zdrowszym zamiennikiem, np. stewią, ksylitolem lub erytrytolem.
  • Jeśli lubimy słodkie przetwory, możemy zwiększyć ilość cukru, stosując proporcję 1:1.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sok z pigwy - właściwości

Pigwa mimo, że surowa nie nadaje się do jedzenia to wspaniale odnajduje się w przetworach. Konfitury, nalewki i syrop z pigwy smakują wyśmienicie i bardzo często pojawiają się w polskich domach. Niesamowity aromat i smak to nie wszystko, istotną rolę odgrywają tu jego właściwości.

Zawiera więcej witaminy C niż cytryna i posiada wiele innych pierwiastków takich jak potas i magnez niezbędnych do codziennego funkcjonowania. Warto zaopatrzyć się w sok z pigwy w okresie częstych przeziębień. Szczególnie dzieci podatne są na zachorowania, dlatego dobrze jest dodawać pociechom syrop z pigwy do herbaty. Dobrym partnerem tych owoców jest miód pszczeli. Takie połączenie jeszcze bardziej wzmocni układ odpornościowy i pomoże zapobiec złapaniu infekcji. Ma też właściwości obniżające ciśnienie i zmniejszające dolegliwości związane z refluksem i zgagą.

Pigwa jest doceniana również w środowisku sportowców i osób dbających o linię, a to dzięki jej właściwościom zdrowotnym, o których wspominaliśmy, ale także dzięki temu, że ma bardzo mało kalorii i posiada niski indeks glikemiczny.

Sok z pigwy - przeciwwskazania

Jak prawie każdy produkt, również sok z pigwy ma pewne przeciwwskazania. Nie mogą go pić cukrzycy, chyba, że zastosujemy zamiennik cukru, ale nie może to też być miód. Nie jest też polecany w dużej ilości kobietom w ciąży, ponieważ może podrażniać przełyk i żołądek. W takim razie pewnie zastanawiacie się, ile można pić soku z pigwy, żeby sobie nie zaszkodzić? Optymalna ilość to 50 ml dziennie wypita pół godziny przed jedzeniem, warto ją podzielić i nie wypijać całości na raz.

Przetwory z pigwy

Pigwa może być składnikiem ciast, koktajli, kompotów, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs, zwłaszcza w postaci musu. Najpopularniejsze są jednak:

  • nalewka z pigwy, inaczej pigwówka - wytworzenie syropu z pigwy jest jednym z etapów tworzenia tego domowego trunku. Niejednokrotnie można było się spotkać z taką nalewką u naszych babć i dziadków, którzy doskonale znali leczniczą moc owoców pigwy. Zwykle widywana była na imieninach i innych uroczystościach rodzinnych. Na szczęście receptury wymyślane przez starsze pokolenia przetrwały do dziś i dalej mogą być przekazywane.
  • ciasto z pigwą - z dodatkiem daktyli. Jest niezwykle aromatyczne i słodkie. Można dodatkowo dodać do niego orzechy i przyprawy korzenne, a także kakao.
  • konfitura i dżem z pigwy - przetwory te są zbliżone w smaku, jednak konfiturę robi się nieco dłużej, ale za to ma więcej owoców, jest też słodsza.
  • kandyzowana pigwa w galaretce - można ją dodawać do herbaty lub ciast. Ze względu na dużą zawartość pektyn, wychodzi z niej dobra galaretka.
  • pieczeń wieprzowa z pigwowym puree - nadaje temu tradycyjnemu i dobrze znanemu daniu nowy wymiar.

Kilka słów o pigwie

Pigwa przypomina krzyżówkę jabłka i cytryny, a to głównie dzięki swoim owocom. Kształt i konsystencja odpowiada jabłkom, natomiast w smaku i barwie - cytrynę. Roślina często jest spotykana w polskich ogródkach ze względu na swój ładny wygląd, praktyczne zastosowanie owoców oraz fakt, iż nie wymaga zbyt dużej ingerencji człowieka. Lubi słońce i jest odporna na mrozy oraz zanieczyszczenia powietrza.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne