Sok z pigwy robiony na zimę bywa też nazywany syropem z pigwy. Jest przyjemnie kwaskowy i jednocześnie słodki, dzięki dodatkowi cukru. Można dodawać go do wody, herbaty, koktajli i drinków, to też ciekawy dodatek do lemoniady, której nie będzie trzeba już dosładzać. Tradycyjny przepis na sok z pigwy to właściwie 2 składniki i obędziemy się przy tym bez sokownika. Często bywa niedoceniany, a warto to zmienić, bo zawiera on mnóstwo witaminy C i minerałów.
Adobe Stock
Pigwy: myjemy je dokładnie, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne - w tym celu możemy użyć łyżki, która znacznie ułatwia pracę. Pigwy ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Możemy też użyć malaksera z odpowiednią końcówką.
Maceracja: starte pigwy przekładamy do większego słoja i zasypujemy je cukrem. Zakrywamy gazą i odstawiamy na kilka dni na parapet (5-7 - czas ten nie został ujęty w czasie przygotowania soku). Odpowiednie będzie też inne ciepłe i nasłonecznione miejsce. Warto przynajmniej raz dziennie potrząsnąć słojem, żeby cukier przeniknął wszystkie warstwy. Pigwy będą gotowe, gdy puszczą sok, a cukier stanie się niewidoczny.
Sok z pigwy: gdy owoce są już gotowe zlewamy sok do zakręcanej butelki lub słoików. Z pozostałych owoców można zrobić mus lub kisiel.
Pasteryzacja: duży garnek wykładamy ściereczką, wlewamy wodę, wstawiamy słoiki lub butelki, tak żeby się nie stykały. Odmierzamy 10 minut, od czasu zawrzenia wody. Gotujemy na małym ogniu.
Porady
- Sok z pigwy najlepiej robić z dojrzałych owoców, ponieważ takie są najbardziej aromatyczne i najlepsze w smaku.
- Nie należy obierać pigwy ze skórki, ponieważ to ona w głównej mierze wydziela piękny aromat, natomiast pod nią znajduje się wiele wartości odżywczych.
- Kiedy robić sok z pigwy? Owoce bywają cierpkie i mają goryczkę. Dojrzewają w październiku, więc warto je zebrać po pierwszych przymrozkach, wtedy będą mniej gorzkie. Innym sposobem na zniwelowanie niepożądanego posmaku jest po prostu włożenie pigwy na około 48 godzin do zamrażalnika.
- Skórka pigwy pokryta jest naturalnym meszkiem, który zapobiega gniciu owoców i chroni je przed owadami. Wystarczy dobrze wytrzeć skórkę, żeby się go pozbyć.
- Syrop z pigwy bardzo dobrze sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie powinniśmy dbać o odporność. Dlaczego? Ponieważ zawiera dużą ilość witaminy C. Poleca się go szczególnie osobom nie mogącym spożywać cytrusów.
- Domowy sok z pigwy najlepiej przechowywać w szklanym naczyniu. Plastik może niekorzystnie wpłynąć na właściwości i smak syropu. Rozcieńczony z herbatą lub wodą syrop z pigwy może być podawany w karafce albo dzbanku.
- Cukier w przepisie możemy zastąpić miodem lub innym zdrowszym zamiennikiem, np. stewią, ksylitolem lub erytrytolem.
- Jeśli lubimy słodkie przetwory, możemy zwiększyć ilość cukru, stosując proporcję 1:1.
Pigwa mimo, że surowa nie nadaje się do jedzenia to wspaniale odnajduje się w przetworach. Konfitury, nalewki i syrop z pigwy smakują wyśmienicie i bardzo często pojawiają się w polskich domach. Niesamowity aromat i smak to nie wszystko, istotną rolę odgrywają tu jego właściwości.
Zawiera więcej witaminy C niż cytryna i posiada wiele innych pierwiastków takich jak potas i magnez niezbędnych do codziennego funkcjonowania. Warto zaopatrzyć się w sok z pigwy w okresie częstych przeziębień. Szczególnie dzieci podatne są na zachorowania, dlatego dobrze jest dodawać pociechom syrop z pigwy do herbaty. Dobrym partnerem tych owoców jest miód pszczeli. Takie połączenie jeszcze bardziej wzmocni układ odpornościowy i pomoże zapobiec złapaniu infekcji. Ma też właściwości obniżające ciśnienie i zmniejszające dolegliwości związane z refluksem i zgagą.
Pigwa jest doceniana również w środowisku sportowców i osób dbających o linię, a to dzięki jej właściwościom zdrowotnym, o których wspominaliśmy, ale także dzięki temu, że ma bardzo mało kalorii i posiada niski indeks glikemiczny.
Jak prawie każdy produkt, również sok z pigwy ma pewne przeciwwskazania. Nie mogą go pić cukrzycy, chyba, że zastosujemy zamiennik cukru, ale nie może to też być miód. Nie jest też polecany w dużej ilości kobietom w ciąży, ponieważ może podrażniać przełyk i żołądek. W takim razie pewnie zastanawiacie się, ile można pić soku z pigwy, żeby sobie nie zaszkodzić? Optymalna ilość to 50 ml dziennie wypita pół godziny przed jedzeniem, warto ją podzielić i nie wypijać całości na raz.
Pigwa może być składnikiem ciast, koktajli, kompotów, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs, zwłaszcza w postaci musu. Najpopularniejsze są jednak:
Pigwa przypomina krzyżówkę jabłka i cytryny, a to głównie dzięki swoim owocom. Kształt i konsystencja odpowiada jabłkom, natomiast w smaku i barwie - cytrynę. Roślina często jest spotykana w polskich ogródkach ze względu na swój ładny wygląd, praktyczne zastosowanie owoców oraz fakt, iż nie wymaga zbyt dużej ingerencji człowieka. Lubi słońce i jest odporna na mrozy oraz zanieczyszczenia powietrza.
Komentarze