Pigwa do herbaty: przepis

Ocena:

4.13 (277)

  • 60 min.
  • dla 7 osób

Pigwa do herbaty zapewni Wam odpowiednią dawkę witaminy C, która pozytywnie wpłynie na poprawę odporności. Pigwa na zimę wspomoże nie tylko układ odpornościowy, ale także pomoże na dolegliwości trawienne. Przepis na pigwę do herbaty można wykorzystać jako zamiennik cytryny.

Składniki:

  • pigwa  1 kg

  • cukier  300 g

Pigwa do herbaty: przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie owoców: pigwę myjemy, kroimy na mniejsze części i usuwamy pestki. Następnie owoce przekładamy do większego słoika i zasypujemy cukrem. Możemy to zrobić warstwowo. Odstawiamy na 2-4 dni, aż pigwa puści sok.

  • Krok 2:

    Gotowanie i pasteryzacja: po tym czasie pigwę wraz z sokiem przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut. Płyn nieco odparuje, a kawałki pigwy zrobią się miękkie. Tak przygotowane składniki przekładamy do umytych, suchych słoików i pasteryzujemy około 10 minut w piekarniku na sucho lub na mokro w garnku z grubym dnem. Pigwa do herbaty w słoikach powinna być odwrócona do góry dnem, aby wieczka się zassały.

Porady

  • Im dłużej pigwa w słoiku będzie leżakowała, tym bardziej intensywny smak otrzymamy.
  • Do pigwy w cukrze możesz dodać też imbir pokrojony w plasterki. Dodatkowo rozgrzeje on w zimowe dni. Możemy dodać także inne przyprawy korzenne, które doskonale podkreślą smak owoców.
  • Nie wyrzucaj pestek, które pozostaną po przygotowaniu świeżej pigwy do herbaty. Napar z pestek pigwowca jest pomocny w walce z dolegliwościami trawiennymi.
  • Możesz także przygotować pigwę tartą do herbaty i zetrzeć owoce na grubych oczkach tarki.
  • Owoce pigwy możesz zastąpić owocami pigwowca. Mimo podobnych nazw są to dwa różne owoce. Pigwowiec jest znacznie mniejszy od pigwy, która swoim kształtem przypomina gruszkę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pigwa: przetwory do herbaty

Jeśli zastanawiacie się jak zrobić pigwę do herbaty, to odpowiadamy.  Wystarczy dodać  plasterek świeżej pigwy, którą używamy do herbaty  w ten sam sposób co cytrynę. Jeśli chcemy wydobyć z niej sok i dodatkowy smak wystarczy zasypać ją cukrem. Przepis na pigwę do herbaty jest banalnie prosty!  

Pigwa w cukrze może być przechowywana przez długi czas w słoiku. Im dłużej będzie w nim leżeć, tym bardziej intensywny aromat otrzymamy. Warto poświęcić trochę swojego czasu i przygotować pigwę w słoiku, by w dowolnym momencie móc skorzystać z jej właściwości.

Jeśli nie przepadamy za owocami pływającymi w naszym napoju, wato przygotować syrop z pigwy do herbaty - idealny na zimę! Możemy dodać go także do wody, lemoniady lub domowej ice tea. By nasza przetwory z pigwy w słoikach zachowały świeżość przez jak najdłuższy czas, należy je zapasteryzować. 

Pigwa do słoików: przepis

Owoce pigwy często rosną w naszych przydomowych ogrodach lub na działce. Ze względu na to, że są strasznie twarde, a ich smak przed odpowiednim przyrządzeniem potrafi być gorzki, to są traktowane po macoszemu. Niesłusznie.

Od setek lat pigwa do herbaty dodawana jest w jej ojczyźnie - Korei. Mieszkańcy krajów azjatyckich, które znane są z długiej tradycji parzenia czaju, dodają pigwę do herbaty zawsze, gdy czują lekkie drapanie w gardle.

By przygotować pigwę w słoiku w azjatyckim stylu, wystarczy lekko zmodyfikować zaproponowany przez nas przepis. Pokrojone owoce zalej miodem, który doda mieszance nie tylko słodycz, ale i dodatkowe wartości antybakteryjne. Pozytywnie na poprawę odporności i walkę z przeziębieniem wpłynie także dodatek sporej ilości imbiru.

Co zrobić z pigwy na zimę?

Zastanawiasz się co zrobić z pigwy na zimę? Owoce pigwy są trudno dostępne w sklepach. Dodatkowo można kupić je tylko przez kilka jesiennych tygodni. Zbiera się je po pierwszych przymrozkach, dzięki czemu owoce pigwy tracą gorycz. 

Jeśli chcesz cieszyć się przetworami z pigwy przez cały rok, to wypróbuj różne warianty na zaprawianie pigwy. Pigwa do herbaty zasypana cukrem to nie jedyny sposób, w jaki można wykorzystać ten owoc. 

Znajdziemy liczne przepisy na pigwę, z których wyczarować można np. przepyszne nalewki. Szczególnie polecamy staropolską nalewkę z pigwy, która dzięki długiej maceracji zachwyci wszystkich intensywnym smakiem.

Pigwa w słoiku sprawdzi się także jako pyszny dodatek do mięsa, który wzbogaci i podkreśli jego smak. Świetnie pasować będzie zarówno do drobiu, jak i pieczeni ze schabu. Konfitura z pigwy to także doskonały dodatek do ciast i deserów. Spróbuj także tarty pigwowej na orzechowym spodzie.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne