Pigwa do herbaty

Zamknięta w słoiku pigwa w cukrze jest świetnym dodatkiem do herbaty - jako dobre źródło witaminy C i jako kwaśny zamiennik cytryny.

syropy

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.14 z 266 głosów)

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy (lub pigwowca)
  • 300 g cukru

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pigwę umyj, pozbaw nasion i pokrój w niewielkie plasterki.
  • Układaj w wyparzonym słoiku i przesypuj obficie cukrem.
  • Zamknij słoik i odstaw na kilka dni.
  • Kawałki owoców i powstały syrop dodawaj do herbaty.

Porady

Do pigwy w cukrze możesz dodać też imbir pokrojony w plasterki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: