Konfitury z pigwy

Konfitura z pigwy to świetna propozycja na wykorzystanie nadmiaru owoców. Sprawdzi się ona jako smarowidło do pieczywa, farsz do naleśników czy też dodatek do herbaty i różnego rodzaju deserów. Od dżemu z pigwy różni się ona przede wszystkim ilością owoców (ma ona ich więcej) oraz słodyczą (jest bardziej słodka). Co więcej, konfitura z pigwy wymaga nieco większego zaangażowania. Na 100 g gotowego produktu potrzebujemy minimum 50 g owoców. Poniżej podajemy prosty i wypróbowany przepis na konfiturę z pigwy. 

dodany przez: marlenas

przetwory

Czas przygotowania:
4godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 213 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie
  • pasteryzacja

Posiłek:

Konfitury z pigwy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie owoców: pigwy dokładnie myjemy. Warto je wyszorować szczoteczką i sparzyć wrzątkiem, bo będziemy ich używać ze skórką. Przekrawamy je na połówki lub ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na drobniejsze kawałki.

  • 2.

    Konfitury z pigwy - gotowanie: Kawałki owoców wrzucamy do ok. 4-litrowego garnka, zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 2–3 godziny, aż staną się szkliste, półprzeźroczyste i czerwone. W tym momencie do smaku możemy dodać jeszcze łyżeczkę przypraw korzennych - polecam cynamon.

  • 3.

    Pasteryzacja: Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Przed zakręceniem do każdego z nich dodajemy jeszcze 2–3 goździki. Pasteryzujemy przez 10–15 minut. Wyciągamy słoiki z garnka i odstawiamy denkiem do dołu, aby porządnie się zassały.

Porady

  • Przed przygotowaniem konfitury z pigwy warto wyposażyć się w ostry nóż – owoce te są bardzo twarde, dlatego ich przekrojenie nie jest łatwym zadaniem. Po przekrojeniu pigwy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w drobną kostkę. 
  • Konfiturę z pigwy możemy zapasteryzować w garnku z wodą (jak w naszym przepisie) lub w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza. 
  • Pigwy należy gotować na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę – jeśli zobaczymy, że do tego czasu woda nie odparowała, to należy wydłużyć czas ich gotowania. Niezbyt dobrym pomysłem jest zwiększanie ognia, gdyż jest to prosta droga to przypalenia naszych owoców. 
     

Notka redakcyjna

Czym się różni dżem od konfitury z pigwy? 


Na pierwszy rzut oka konfitura może niewiele różnić się od dżemu z pigwy. Co więcej, niekiedy oba te przetwory są ze sobą mylone, a ich nazwy uważane za synonimiczne. Niemniej jednak różnią się one od siebie znacząco – smakiem, konsystencją i sposobem przygotowania. Konfitura zawiera znacznie większą ilość owoców – minimum 50 g na 100 g gotowego produktu. Wykorzystuje się do niej całe owoce wysokiej jakości (do dżemu dopuszczalne jest użycie nieco gorszych egzemplarzy), a środkiem konserwującym jest wyłącznie cukier (do dżemu z pigwy niekiedy dodaje się również substancje żelujące). Z tego powodu konfitura jest znacznie słodsza od dżemu. Nie bez znaczenia jest również sposób konserwacji – konfiturę należy zapasteryzować, natomiast gorący dżem wystarczy nałożyć do słoików i zakręcić. Oprócz tego do dżemów często dodaje się również sok z cytryny, które stwarza przyjazne – kwaśne środowisko dla pektyn, czyli cukrów występujących w owocach. 


Pigwa – co z niej zrobić? 


Pigwa to owoc, który niezbyt często uprawiany jest w Polsce – mimo to chętnie wykorzystujemy ją do przygotowania różnego rodzaju przetworów (dżemów, konfitur i marmolad), a także domowych alkoholi (głównie nalewek). Niekiedy jest ona mylona z pigwowcem, którego owoce są jednak znacznie mniejsze, a przy tym bardziej aromatyczne. Pigwa jest owocem o dość charakterystycznym smaku, nieco przypominającym cytrynę. Dlatego też niezbyt chętnie jada się ją na surowo, za to znacznie częściej wykorzystuje do produkcji np. soków, przetworów czy domowych alkoholi. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy