Placek z pigwami i daktylami

Taki placek wspaniale pasuje do popołudniowej herbaty. Dodajemy do niego imbir, możemy też dosmaczyć go przyprawami korzennymi - będzie umilał nam jesienne wieczory!

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 2 pigwy (ok. 60 dag)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 12 daktyli
  • 37 i 1/2 dag mąki
  • ok. 1/4 dag suchych drożdży
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 4 jajka
  • 17 i 1/2 dag brązowego cukru
  • 20 dag masła + trochę do blaszki

Przygotowanie

  1. Obrane pigwy kroimy w ćwiartki. Jedną ćwiartkę zachowujemy, resztę mielemy w robocie kuchennym. Polewamy sokiem z cytryny. Daktyle przecinamy na połówki i wyjmujemy pestki. 2 sztuki zachowujemy do dekoracji, resztę kroimy na małe kawałki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. W salaterce mąkę mieszamy z drożdżami, imbirem, jajkami, cukrem i pulpą z pigwy.
  2. Masło roztapiamy i lekko przestudzone dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone daktyle. Keksówkę smarujemy masłem i wlewamy połowę przygotowanej masy. Zachowaną ćwiartkę pigwy kroimy w cienkie paseczki i rozkła- damy na cieście.
  3. Wlewamy resztę ciasta i wstawiamy do piekarnika na 50 min. Stan pieczenia sprawdzamy, wbijając czubek noża w środek ciasta. Studzimy przed wyjęciem z blaszki. Przed podaniem dekorujemy resztą daktyli.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017
imbir placek ciasto pigwa daktyle
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze