Placek z pigwami i daktylami

Taki placek wspaniale pasuje do popołudniowej herbaty. Dodajemy do niego imbir, możemy też dosmaczyć go przyprawami korzennymi - będzie umilał nam jesienne wieczory!

Ciastaciasto z owocamiplacek

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 188 głosów)

Składniki:

  • 2 pigwy (ok. 60 dag)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 12 daktyli
  • 37 i 1/2 dag mąki
  • ok. 1/4 dag suchych drożdży
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 4 jajka
  • 17 i 1/2 dag brązowego cukru
  • 20 dag masła + trochę do blaszki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Obrane pigwy kroimy w ćwiartki. Jedną ćwiartkę zachowujemy
  • resztę mielemy w robocie kuchennym. Polewamy sokiem z cytryny. Daktyle przecinamy na połówki i wyjmujemy pestki. 2 sztuki zachowujemy do dekoracji
  • resztę kroimy na małe kawałki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. W salaterce mąkę mieszamy z drożdżami
  • imbirem
  • jajkami
  • cukrem i pulpą z pigwy.
  • Masło roztapiamy i lekko przestudzone dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy
  • dodajemy pokrojone daktyle. Keksówkę smarujemy masłem i wlewamy połowę przygotowanej masy. Zachowaną ćwiartkę pigwy kroimy w cienkie paseczki i rozkła- damy na cieście.
  • Wlewamy resztę ciasta i wstawiamy do piekarnika na 50 min. Stan pieczenia sprawdzamy
  • wbijając czubek noża w środek ciasta. Studzimy przed wyjęciem z blaszki. Przed podaniem dekorujemy resztą daktyli.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

Porady

Zobacz też: Placek czekoladowy z białym wnętrzem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 100 min.
Placek Niebo

Niebiańska uczta:)

elunia250

Placek Niebo