Drożdżowy przekładaniec

Pyszne ciasto drożdżowe nieco w innej wersji. Bardzo smaczne. Polecam.

dodany przez: Arvena

przekładaniec ciasto drożdżowe Desery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 194 głosów)


Składniki:

  • Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 10 żółtek
  • 15 dag masła
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 szklanki mleka
  • 2 szklanki odsączonych z soku owoców np wiśni
  • słoiczek prażonych jabłek
  • skórka pomarańczowa
  • szczypta soli
  • Masa orzechowa
  • 25 dag orzechów
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 białka
  • 1 torebka cukru waniliowego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami cukru, wsypać 10 dag mąki i trochę ciepłego mleka. Resztę mąki przesiać o miski, zrobić dołek i kiedy drożdże się spienią wlać do mąki w misie.Dodać należy żółtka utarte z cukrem na białą masę, resztę mleka oraz rozpuszczone i schłodzone masło. Ciasto należy wyrabiać aż zacznie samo odchodzić od ręki. Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie należy przygotować masę orzechową. Należy zemleć orzechy a następnie rozetrzeć je z cukrem, cukrem waniliowym i ubitą pianą.. Wyrośnięte ciasto należy podzielić na cztery części.. Każdą rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Ciasto układać w formie wyłożonej pergaminem i przekładać owocami. Ja najpierw dałam placek, potem masę jabłkową, placek na to prażone jabłka, placek i wiśnie i czwarty ostatni placek.Tak przygotowane ciasto należy odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do godziny. To zalezy od piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy