Płatki śniadaniowe

Ocena:

4.46 (148)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Płatki śniadaniowe to najszybszy sposób na doładowanie energii przed pójściem do pracy lub do szkoły. Na sklepowych półkach czają się na nas rozmaite rodzaje śniadaniowych słodkości, ale może warto przyrządzić je samemu? Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne, a na dodatek może być świetną zabawą. Zaproście do kuchni dzieci i upieczcie sobie zdrowe płatki śniadaniowe o smaku kakao lub cynamonu. 

Składniki:

  • mąka pszenna  175 g

  • masło  40 g

  • kakao  15 g

  • cukier  50 g

  • miód  12 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • sól  3 g

  • śmietana 18%  60 g

Płatki śniadaniowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Dużą foremkę do ciasta lub blachę, która jest wyposażeniem naszego piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Zimne masło kroimy w drobną kostkę. 

  • Krok 2:

    Ciasto: mąkę pszenną przesiewamy wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i solą na stolnicę lub czysty blat kuchenny. Dodajemy cukier i posiekane masło. Rozcieramy palcami na kruszonkę. Na koniec zagniatamy z miodem i śmietaną do uzyskania jednolitej, plastycznej masy.  

  • Krok 3:

    Formowanie kuleczek: rolujemy ciasto tak, żeby powstał długi, cienki wałek. Urywamy lub odcinamy nożem po kawałeczku masy i formujemy w dłoniach w kulkę.   

  • Krok 4:

    Pieczenie: płatki śniadaniowe układamy na blaszce tak, żeby się nie stykały. Pieczemy przez 12–15 min. Wyjmujemy i studzimy.  

Porady

  • Żeby uzyskać płatki śniadaniowe bez cukru, zamieńmy go na ksylitol. Jest to słodzik pochodzenia roślinnego o niskim indeksie glikemicznym, a zatem odpowiedni dla diabetyków. Dla rodziców istotną informacją jest, że nie powoduje próchnicy.  
  • Do ciasta na zdrowe płatki śniadaniowe możemy dodać maślankę lub jogurt (naturalny lub grecki) zamiast śmietany. Pamiętajmy jednak, że mają one różne konsystencje, więc dodawajmy je stopniowo, do uzyskania plastycznej masy.  
  • Domowe płatki śniadaniowe podajemy z zimnym lub ciepłym mlekiem. Możemy użyć zarówno mleka krowiego, jak i roślinnego, na przykład migdałowego lub owsianego. 
  • Kakao możemy zastąpić cynamonem lub proszkiem waniliowym. Spróbujmy wykorzystać kilka wariantów i w ten sposób stworzyć kolorowe płatki śniadaniowe.   
  • Gotowe kulki powinniśmy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub pudełku, w temperaturze pokojowej. Zachowają świeżość nawet przez 2–3 tygodnie. 
  • Dobrą zabawą będzie eksperymentowanie z kształtem płatków. Możemy na przykład zrobić z nich kwadraciki. Ciasto rozwałkowujemy wtedy na cienki płat i kroimy za pomocą noża. Możemy je dodatkowo posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać brązowym cukrem. Jeśli dzieciom znudziło się klejenie kuleczek, mogą też kształtować płatki na wzór chocapic, czyli robić w nich wgłębienia palcem, żeby powstała muszelka. 
  • Spróbujmy przyrządzić płatki zbożowe wegańskie dla domowników lub gości, którzy nie spożywają produktów odzwierzęcych. Masło zastępujemy olejem kokosowym. Podobnie postępuje się, żeby upiec wegańskie ciasto kruche. Pamiętajmy, żeby zamienić śmietanę na jogurt roślinny i nie używać miodu jako słodzika.  
  • Płatki śniadaniowe bezglutenowe otrzymamy, jeśli zastąpimy mąkę pszenną mąką gryczaną lub owsianą. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak można wykorzystać płatki śniadaniowe? 

Odpowiedź wydaje się oczywista. Najbardziej popularny wariant śniadaniowy to naturalnie płatki z mlekiem i to będzie wersja, która najbardziej spodoba się dzieciom. Płatki zbożowe można jednak wykorzystać na wiele sposobów. Poniżej przedstawiamy niektóre z nich. 

  • Płatki z jogurtem i owocami – to dobry pomysł na zdrowe płatki śniadaniowe. Mamy tutaj całkowitą dowolność. Możemy użyć jogurtu naturalnego, greckiego, bez laktozy lub kokosowego. Najlepiej sprawdzą się owoce jagodowe, które są dobrym źródłem błonnika i antyoksydantów, a także wspomagają trawienie. Możemy także zajadać nasze płatki z bananem lub brzoskwinią.    
  • Batoniki z płatków śniadaniowych – na pewno nieobce są nam batoniki owsiane i wiemy, że taka słodka przekąska nie wymaga wiele pracy. Wymieszajmy ulubione bakalie, domowe płatki śniadaniowe, miód i masło orzechowe lub olej kokosowy i uformujmy batoniki lub trufle.  
  • Posypka do deserów – płatki możemy wykorzystać do posypania pucharków z lodami lub do zrobienia ciasta na patyku (cake pops), a nawet dekoracji tortu.   

Inne przepisy na domowe płatki 

Jeśli nasze cynamonowe lub czekoladowe płatki śniadaniowe nie przekonały domowników, możemy wykorzystać jeszcze inne pomysły na poranny smakołyk. Może bardziej przypadnie nam do gustu jedna z poniższych inspiracji: 

  • Granola – to chrupiąca mieszanka płatków zbożowych i bakalii. Możemy ją z łatwością kupić w sklepie, ale upieczenie jej w domu daje nam swobodę w wyborze składników. Spróbujmy granoli z kawałkami czekolady, ulubionymi orzechami, bakaliami lub liofilizowanymi owocami.  
  • Malutkie amerykańskie pancakes jako płatki śniadaniowe – ten pomysł na pewno spodoba się smakoszom naleśników. Idea polega po prostu na tym, żeby do mleka dodać maleńkie placki w stylu pankejków. Przy okazji wypróbujmy przepisu na miniaturowe holenderskie naleśniki poffertjes, które sprawdziłyby się do tego zadania idealnie. 
  • Domowe płatki kukurydziane – przepis na te klasyczne płatki śniadaniowe jest banalnie prosty. Wystarczy, że połączymy mąkę kukurydzianą (nie mylić ze skrobią) z wodą, miodem i sodą oczyszczoną. Powstałą w ten sposób masę rozsmarowujemy cienko na silikonowej macie, podpiekamy i łamiemy w kawałki.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne