Muffiny owsiane

Ocena:

4.51 (195)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Muffiny owsiane są świetnym pomysłem na pożywne śniadanie lub deser pełen błonnika. Można je urozmaicić na kilka sposobów – dodać do nich owoce, konfiturę, orzechy, kawałki czekolady lub superfood w postaci nasion chia i siemienia lnianego. Jeśli znudziły Wam się wytrwane śniadania lub nie macie pomysłu na deser dla dzieci, wypróbujcie uniwersalne muffiny z płatków owsianych.

Składniki:

  • płatki owsiane  200 g

  • mleko  240 ml

  • mąka pszenna  120 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • sól  3 g

  • cukier  100 g

  • jajka  2 szt.

  • olej  80 ml

Muffiny owsiane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: nagrzewamy piekarnik od 180°C, tryb góra-dół. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Jajka i mleko wyjmujemy z lodówki, co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. 

  • Krok 2:

    Płatki owsiane: 170 g płatków zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. 

  • Krok 3:

    Suche składniki: mąkę przesiewamy do miski i łączymy za pomocą łopatki lub rózgi z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. 

  • Krok 4:

    Masa na muffiny: do płatków owsianych z mlekiem dodajemy olej i jajka. Roztrzepujemy rózgą kuchenną. Dosypujemy suche składniki i całość mieszamy jedynie do połączenia składników.  

  • Krok 5:

    Pieczenie: masę na muffiny owsiane rozdzielamy na 12 foremek i posypujemy pozostałymi surowymi płatkami owsianymi. Pieczemy przez 20–25 minut, do suchego patyczka. 

Porady

  • Dużą popularnością cieszą się muffiny owsiane z miodem. Możemy go użyć zamiast zwykłego cukru. Do posłodzenia naszych wypieków możemy wykorzystać także syrop klonowy lub cukier muscovado, który nada im nieco karmelowy aromat. Ilość warto dostosować do własnych preferencji i dodatków, jakimi zamierzamy udekorować gotowe muffinki. 
  • Najlepiej, jeśli użyjemy płatków owsianych błyskawicznych. Dzięki nim konsystencja muffinek będzie bardziej jednolita. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby wykorzystać płatki górskie. Ich struktura będzie wtedy bardziej wyczuwalna w gotowym wypieku. 
  • Kluczem do uzyskania puszystej muffiny z płatków owsianych jest delikatne łączenie składników suchych i mokrych. Nie powinniśmy ich mieszać za pomocą miksera na dużych obrotach. 
  • Jeśli lubimy korzenny aromat wypieków, możemy dodać do muffinek przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa i ziele angielskie lub użyć gotowej mieszanki do piernika.  
  • Przepis możemy nieco zmodyfikować i zrobić muffinki z mąki owsianej. Można ją kupić w sklepie lub samodzielnie zmielić płatki. W tej wersji możemy pominąć mąkę pszenną i stworzyć dzięki temu bezglutenowe muffiny owsiane.  
  • Żeby odchudzić nieco nasz wypiek, możemy zamienić cukier na ksylitol. Jest to słodzik pochodzenia roślinnego, który ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny. Mąkę pszenną zastąpmy żytnią i użyjmy mleka odtłuszczonego. 
  • Muffinki z płatków owsianych możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej, przez około 5 dni. Dobrze smakują, kiedy są ciepłe. Możemy je podgrzać w mikrofali, opiekaczu lub piekarniku. Wypiek można też bez obaw zamrozić i przechowywać w temperaturze poniżej 18°C przez 3 miesiące. Jest to dobry pomysł na szybki posiłek. Muffinek nie trzeba wtedy rozmrażać przez długi czas. Wystarczy wrzucić je na minutę do mikrofali.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak można urozmaicić muffiny owsiane? 

Muffiny z płatków owsianych to wypiek, który może stanowić bazę dla wielu pomysłów. Zanim wstawimy je do piekarnika, możemy je urozmaicić różnymi składnikami, które nieodłącznie kojarzą nam się ze śniadaniową granolą. Oto kilka przykładów.  

  • Muffiny owsiane z kawałkami czekolady – słodkie, kakaowe drobinki możemy kupić już gotowe do użycia lub wykorzystać tabliczkę, którą mamy w domu. Wystarczy zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach lub pokroić na małe kawałki za pomocą noża. Sprawdzi się zarówno czekolada mleczna, jak i gorzka. Do masy możemy także dosypać kakao – powstaną w ten sposób muffinki czekoladowe
  • Muffinki z owocami – wzbogaćmy nasz wypiek o witaminy i antyoksydanty, wykorzystując maliny, borówki lub pestki granatu. Szczególnie popularne są muffiny bananowe z płatkami owsianymi i muffinki owsiane z jabłkami. Możemy także użyć konfitury lub musu owocowego. 
  • Muffinki owsiane z bakaliami – dla tych, którzy lubią ciasta pełne suszonych owoców i orzechów, takie jak keks świąteczny. Mamy tutaj ogromny wybór, bo do płatków owsianych pasuje większość bakalii: rodzynki, żurawina, morele, płatki migdałowe, orzechy laskowe lub włoskie, pekany i wiele innych. Możemy je także posiekać i przyozdobić nimi gotowe muffiny.  
  • Muffinki owsiane z nasionami chia lub siemieniem lnianym – szczególnie dla entuzjastów tzw. superfood, czyli żywności zawierającej niezwykle cenne i wyjątkowe składniki odżywcze. 

Śniadaniowe babeczki owsiane 

Jeśli przypadły nam do gustu te zdrowe muffiny, możemy też wypróbować babeczki z płatków owsianych. Do wykonania bazy potrzebujemy płatków górskich, miodu, puree z banana i mleka lub wody. Z wymieszanych składników lepimy małe kubeczki w foremkach do babeczek. Możemy je lekko przycisnąć na środku i utworzyć w ten sposób miseczkę, którą później wypełnimy ulubionymi dodatkami, na przykład konfiturą lub masłem orzechowym. Zarumieniamy je w piekarniku. Jest to wersja pieczonej owsianki, którą można zapakować do małych pojemników i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły i na wycieczkę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne