Ewa Niepytalska

Poffertjes – słodkie holenderskie naleśniki

Ocena:

3.4 (10)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Poffertjes to małe, puszyste naleśniki z Holandii, przypominające miniaturowe amerykańskie pancakes lub minipączki. Powstają z ciasta drożdżowego. Zazwyczaj podawane są na słodko, w towarzystwie masła i cukru pudru, rzadziej adwokatu. Popularnie serwowane na letnich festiwalach i jarmarkach świątecznych, holenderskie naleśniki równie dobrze sprawdzą się jako słodkie śniadanie.   

Składniki:

  • mąka pszenna  250 g

  • mleko  250 ml

  • drożdże  15 g

  • jajka  2 szt.

  • cukier  15 g

  • sól  3 g

  • ekstrakt waniliowy  3 g

  • cukier puder  20 g

  • masło  30 g

Poffertjes – słodkie holenderskie naleśniki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zaczyn: mleko podgrzewamy, ale uważamy, żeby nie było zbyt gorące. Powinno mieć temperaturę około 37°C. Rozpuszczamy w nim drożdże i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce. 

  • Krok 2:

    Ciasto: mąkę, cukier i sól przesypujemy do miski. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników razem z ekstraktem waniliowym. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Możemy to zrobić za pomocą miksera. Miskę z ciastem na poffertjes przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 45 minut, dopóki nie podwoi objętości. Możemy również wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 40°C. 

  • Krok 3:

    Smażenie: patelnię rozgrzewamy i smarujemy masłem. Nakładamy małe porcje ciasta za pomocą łyżeczki. Mini naleśniki przekręcamy, kiedy na ich powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Zarumieniamy z obu stron. Zajmie to około 2–3 minut. Proces powtarzamy do wyczerpania całego ciasta. 

  • Krok 4:

    Podanie: gotowe racuchy przenosimy na talerze i kładziemy na nich pozostałe masło. Pod wpływem ciepła rozpuści się i rozpłynie po naleśnikach. Całość oprószamy cukrem pudrem. 

Porady

  • Tradycyjne holenderskie naleśniki poffertjes przyrządza się z mąki gryczanej. Jest to wersja, która przypadnie do gustu osobom uczulonym na gluten. Sprawdzi się także na diecie cukrzycowej, pod warunkiem że racuchy zostaną przyrządzone bez dodatku cukru. Mąka gryczana ma niski indeks glikemiczny.
  • Naleśniki po holendersku najlepiej usmażyć na specjalnej patelni do poffertjes lub aebleskiver (duńskich placuszków). Możemy użyć również przyrządu do takoyaki (japońskie kulki z ośmiornicą) lub ciasta na patyczkach (cake pops). Jeśli jednak nie posiadamy żadnego z tych urządzeń, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać zwykłą patelnię. Żeby uzyskać ładne, okrągłe, małe racuchy, ciasto możemy wyciskać za pomocą plastikowej butelki z aplikatorem lub rękawa cukierniczego.  
  • Świeże drożdże możemy zastąpić suszonymi. Wartość podaną w przepisie dzielimy wtedy przez 2, czyli używamy 7 g drożdży z torebki.  
  • Szczelnie opakowane naleśniki możemy przechowywać w lodówce przez 2–3 dni lub 3 miesiące w temperaturze poniżej 18°C. Żeby się nie skleiły, układamy je na tacy tak, żeby się nie stykały, po czym wstawiamy do zamrażarki i pakujemy w woreczki dopiero, kiedy całkowicie stężeją.  
  • Jeśli chcemy, żeby nasze holenderskie ciasto naleśnikowe było odpowiednie dla wegan, jajka możemy zastąpić puree z banana lub przecierem jabłkowym, a mleko krowie mlekiem migdałowym lub owsianym. Mini racuchy poffertjes wegańskie smażymy na oleju zamiast masła. 
  • Nasze słodkie holenderskie śniadanie możemy urozmaicić ulubionymi dodatkami. Minipączki możemy podać na przykład z owocami, nutellą, siekanymi orzechami, karmelem lub miodem. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne