Kajzerki – pyszne i szybkie bułeczki śniadaniowe

Pyszne kajzerki który każdy przyrządzi.

chlebbułki

Czas przygotowania:
35 min.
Ocena:

(średnia 3.91 z 524 głosów)

Składniki:

  • 500 g mąki poznańskiej
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 300 ml letniej wody
  • 35 g drożdży
  • 6 łyżek oleju

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • maka1.Przesiewamy mąkę do miski. W mące robimy dołeczek, dodajemy sól, cukier i pokruszone drożdże. Zalewany woda wszytko mieszamy tak by w miarę składniki połączyły się. Przekładany na blat i zagniatamy. Gdy ciasto będzie już zwarte to dodajemy w tedy olej. Ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie olej. Dobrze wyrobione ciasto na kajzerki powinno być miękkie i elastyczne.
  • kajzerki-12.Ciasto dziele na małe bułeczki u mnie jedna waży ok 60 g wychodzi mi średnio 13 sztuk. Formuje z nich kulki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie bardzo mocno spłaszczam. Po spłaszczeniu biorę nóż i maczam w oleju i nacinam paski tak jak w kajzerkach. Przykrywka ściereczką odstawiam na 10 min a w tym czasie nagrzewam piekarniku do 200°C.
  • kajzerki3.Gdy piekarnik zostanie nagrzany wkładam bułeczki kajzerki i piekę ok 10 -15 min do momentu aż się ładnie zrumienią. Ja piekę termoobieg i wystarczy mi 10 min. Po tym czasie uchylam piekarniku by kajzerki wystygły.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy