Kajzerki – Pyszne i szybkie bułeczki śniadaniowe.

Pyszne kajzerki który każdy przyrzadzi.

chlebbułki

Czas przygotowania:
35 min.
Ocena:

(średnia 3.97 z 431 głosów)

Składniki:

  • 500 g mąki poznańskiej
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 300 ml letniej wody
  • 35 g drożdży
  • 6 łyżek oleju

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przesiewamy mąkę do miski. W mące robimy dołeczek, dodajemy sól, cukier i pokruszone drożdże. Zalewany woda wszytko mieszamy tak by w miarę składniki połączyły się. Przekładany na blat i zagniatamy. Gdy ciasto będzie już zwarte to dodajemy w tedy olej. Ponownie wyrabiany aż ciasto wchłonię olej. Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  • Ciasto dziele na małe bułeczki u mnie jedna waży ok 60 g wychodzi mi średnio 13 sztuk. Formuje z nich kulki.
  • Ukladam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie bardzo mocno splaszczam. Po spłaszczeniu biorę nóż i maczam w oleju i nacinam paski tak jak w kajzerkach.
  • Przykrywka sciereczki odstawiam na 10 min a w tym czasie nagrzewam piekarniku do 200°C. Gdy piekarnik zostanie nagrzany wkładam bułeczki i piekę ok 10 -15 min do momentu aż się ładnie zrumienią.
  • Ja piekę termoobieg i wystarczy mi 10 min. Po tym czasie uchylam piekarniku by bułeczki wystygły.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy