Kajzerki – Pyszne i szybkie bułeczki śniadaniowe.

Pyszne kajzerki który każdy przyrzadzi.

Dodany przez:

Kajzerki – Pyszne i szybkie bułeczki śniadaniowe.

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3.59 z 235 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 500 g mąki poznańskiej
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 300 ml letniej wody
  • 35 g drożdży
  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę do miski. W mące robimy dołeczek, dodajemy sól, cukier i pokruszone drożdże. Zalewany woda wszytko mieszamy tak by w miarę składniki połączyły się. Przekładany na blat i zagniatamy. Gdy ciasto będzie już zwarte to dodajemy w tedy olej. Ponownie wyrabiany aż ciasto wchłonię olej. Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  2. Ciasto dziele na małe bułeczki u mnie jedna waży ok 60 g wychodzi mi średnio 13 sztuk. Formuje z nich kulki.
  3. Ukladam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie bardzo mocno splaszczam. Po spłaszczeniu biorę nóż i maczam w oleju i nacinam paski tak jak w kajzerkach.
  4. Przykrywka sciereczki odstawiam na 10 min a w tym czasie nagrzewam piekarniku do 200°C. Gdy piekarnik zostanie nagrzany wkładam bułeczki i piekę ok 10 -15 min do momentu aż się ładnie zrumienią.
  5. Ja piekę termoobieg i wystarczy mi 10 min. Po tym czasie uchylam piekarniku by bułeczki wystygły.
Śniadanie dla dzieci chleb mąka drożdże bułka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze