REKLAMA

Kajzerki – pyszne i szybkie bułeczki śniadaniowe

Pyszne kajzerki to szybkie bułeczki drożdżowe, które można podać na śniadanie lub kolację. Podstawowy przepis na domowe pieczywo można wykorzystać również na podwieczorek - wystarczy wtedy podać domową konfiturę i świeże masło, aby móc cieszyć się pysznym i zdrowym posiłkiem. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chleb bułki kajzerka

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 3.8 z 780 głosów)


Kroki przygotowania:

  • maka 1.

    Przesiewamy mąkę do miski. W mące robimy dołeczek, dodajemy sól, cukier i pokruszone drożdże. Wszystko zalewamy wodą. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Przekładamy na blat i zagniatamy. Gdy ciasto na kajzerki będzie już zwarte to dodajemy olej. Ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie olej. Dobrze wyrobione ciasto na bułeczki pszenne powinno być miękkie i elastyczne.

  • kajzerki-1 2.

    Ciasto dzielimy na małe bułeczki o wadze około 60 g, wychodzi średnio 13 sztuk. Formujemy małe, okrągłe bułeczki. Przepis poleca, aby układać je na blaszce w odstępach ok. 8 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie kajzerki bardzo mocno spłaszczamy. Następnie nożem umaczanym w oleju, nacinamy paski tak jak w kajzerkach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C.

  • kajzerki 3.

    Kajzerki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10 -15 min do momentu, aż się ładnie zrumienią. Przepis na bułeczki kajzerki zwraca uwagę, że jeśli pieczemy korzystając z termoobiegu,  wystarczy  10 minut. Po tym czasie  trzeba uchylić piekarnik, aby bułeczki z przedziałkiem wystygły. 

Porady

  • Kajzerki to świetne bułeczki dla dzieci. Mają gładką, miękką strukturę i chrupiącą skorupkę. Warto przygotować ciekawe kompozycje na talerzu, które zachęcą maluchy do jedzenia.  Domowe kakao oraz kolorowe kanapki ze świeżej bułeczki = przepis na zjedzone śniadanie.

Notka redakcyjna

Jak zrobić bułki?

Choć na co dzień wybieramy wizyty w marketach i piekarniach, to w dni wolne od pracy zdecydowanie warto spędzić chwilę dłużej w kuchni, aby przygotować przepyszne bułeczki. Przepis na nie jest prosty i co ważne – nie musi długo wyrastać! Ciepłe kajzerki to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Jak zrobić bułki? Z powyższych składników wystarczy wyrobić ciasto, które nie musi wyrastać długo. Powinno być zwarte i elastyczne. Kajzerki piec przez 10 do 15 minut. Można posmarować je z wierzchu rozkłóconym jajkiem, jeśli chcemy, aby bułka była z zewnątrz nie tylko chrupiąca, ale i lśniąca. 

Sposób na czerstwe kajzerki

Jak wykorzystać bułeczki pszenne, których nikt nie chce już jeść? Co jeśli w chlebaku zostanie ostatnia, wysuszona kajzerka? Przepis na to wydaje się oczywisty – zmielić na bułkę tartą! Przez zmieleniem pieczywa należy upewnić się, że jest ono dobrze wysuszone i nie ma na nim śladów pleśni. Innym sposobem na czerstwe bułeczki pszenne lub kromki chleba jest przygotowanie z nich puddingu chlebowego z bananami i rodzynkami – to wersja na słodko. Można też polać pieczywo oliwą lub posmarować masłem i zapiec z serem, szynką oraz warzywami.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy