Śniadaniowe ciasto z oliwą i gruszką

Fit przepisy to nie tylko propozycje na obiad czy przekąski. Fit mogą być też słodkości! I udowadnia to Kinga Paruzel w książce "Fit słodkości Naturalnie słodkie i zdrowe". Oto śniadaniowe ciasto!

Ciasta

Ocena:

(średnia 4.51 z 183 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z brązowego ryżu
  • 3/4 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka nasion babki płesznik
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 gruszka
  • 50 g gorzkiej czekolady 70%
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Formę o wymiarach 23 x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mielone siemię lniane zalej 6 łyżkami ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na 5 min.
  • W dużej misce dokładnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, nasiona babki płesznik, przyprawy i sól. W drugiej misce wymieszaj oliwę, cukier kokosowy, namoczone mielone siemię lniane, ekstrakt z wanilii i mus jabłkowy. Wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć.
  • Do mokrych składników dodaj w trzech etapach suche składniki. Mieszaj, aż ciasto stanie się gładkie.
  • Do ciasta dodaj czekoladę oraz orzechy. Ciasto wlej do przygotowanej formy.
  • Na górę ciasta wstaw pionowo obraną gruszkę, przekrojoną na pół i pokrojoną w plastry.
  • Ciasto piecz przez 45-50 min. Jest gotowe, gdy po włożeniu patyczka w środek będzie on suchy.

Porady

Kup książkę  "Fit słodkości Naturalnie słodkie i zdrowe" w specjalnej cenie na www.kultowy.pl

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy