Czekoladowiec

Wspanialy na wiosenne wieczory

Ciastaciasto czekoladoweDeserykrem

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.34 z 205 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 kostki margaryny
  • 6 żółtek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki kakao
  • 3 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 litra mleka
  • budyn śmietankowy na 1L

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotowanie:
  • Margaryne utrzeć z cukrem.Dodawać żółtka i partiami obie mąki.Następnie proszek do pieczenia i kakao.Z białek ubic pianę i dodać do utartego ciasta,delikatnie wymieszać.Piec cienkie placki na niesmarowanych papierach 15-20 minut.Z porcji wychodzi 6 placków.
  • Przygotowanie kremu:
  • Z 1/2 L mleka odlać 3/4 szklanki,reszte zagotować z cukrem.Do gotującego mleka wlać budyń rozrobiony w 3/4 szklanki.Zagotować i odstawić do wystudzenia.
  • Margaryne i masło utrzeć,do utartej masy dodawać wystudzoną masę budyniową i dalej ucierać.
  • Upieczone placki przekladac masą budyniową,wierzch można polać polewą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy