Ciasto marchewkowe z mascarpone to przepis na poprawę humoru w jesienne wieczory. Jest przepyszne i wilgotne. Zawsze wychodzi i można dorzucić do niego ulubione przyprawy korzenne, orzechy, wiórki kokosowe lub czekoladę. Rozpieszcza podniebienie aksamitnym kremem maślanym, który łączy warstwy pulchnego wypieku. Sprawdźcie nasz przepis na idealne ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone. Efekt przejdzie Wasze najśmielsze oczekiwana.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy. Foremkę o wymiarach 35x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C (tryb góra-dół). Marchewkę i jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki.
Ciasto: w jednej misce mieszamy mąkę, przyprawy, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, a w drugiej miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Wlewamy do niej cienkim strumykiem olej oraz ekstrakt z wanilii. Łączymy zawartość obu misek za pomocą łopatki. Dodajemy marchewkę i jabłko.
Pieczenie: przekładamy masę do foremki. Umieszczamy ją w rozgrzanym piekarniku, na środkowej półce. Po upływie około 30 minut sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Studzimy je na kratce kuchennej.
Krem: miękkie masło kroimy w mniejsze kawałki. Ucieramy je z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy serek mascarpone. Ubijamy składniki, aż powstanie napuszona, jednolita masa.
Przekładanie ciasta: wystudzone ciasto kroimy na dwie równe części. Jedną z nich umieszczamy na paterze i grubo smarujemy kremem. Wyrównujemy warstwę i przykrywamy ją drugim blatem. Wierzch wypieku dekorujemy pozostałą masą maślaną. Posypujemy gotowe ciasto marchewkowe z mascarpone orzechami włoskimi.
ciasta, ciasto marchewkowe, desery - zobacz inne inspiracjePorady
- Co zrobić, żeby ciasto marchewkowe było wilgotne? Nie jest to wcale trudne zadanie. Wypiek ten z zasady nie jest suchy, ponieważ zawiera marchewkę i soczyste jabłko. Żeby upewnić się, że wyjdzie idealny, nie wyjmujmy go od razu z piekarnika. Zostawmy gotowe ciasto w wyłączonym urządzeniu z uchylonymi drzwiczkami na 15 minut. Po upieczeniu możemy je dodatkowo nasączyć sokiem z pomarańczy lub ananasa.
- Masa do ciasta marchewkowego zapieka się w dużej kwadratowej blaszce, żeby dało się z łatwością przepołowić gotowy blat. Możemy jednak wykorzystać także dwie mniejsze foremki lub tortownice. Pamiętajmy jednak, że powinny się zmieścić na tej samej półce w piekarniku, żeby równomiernie rozkładało się po nich ciepło.
- Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone warto wzbogacić przyprawami. Polecamy stworzyć własną kompozycję z cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru, ale można też wykorzystać gotową mieszankę do piernika lub ciasteczek korzennych. Sprawdzą się też mniej popularne w polskiej kuchni przyprawy, takie jak kardamon, szafran i anyż gwiazdkowy. Do tego godnego towarzystwa dołączamy także domową esencję waniliową, aromatyzowany cukier lub olejek.
- Do wykończenia deseru przydają się orzechy włoskie, ale szybkie ciasto marchewkowe z mascarpone można też udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy, prażonymi płatkami migdałowymi lub startą białą czekoladą.
- Marchewkowe ciasto z mascarpone sprawdzi się w formie tortu urodzinowego. Możemy nawet zwiększyć proporcje składników i zrobić kolejną warstwę, żeby deser był jeszcze bardziej imponujący.
- Świeże jabłko możemy zamienić na prażone owoce lub przecier, które często przechowujemy na zimę w słoikach na wypadek, gdyby naszła nas ochota na szarlotkę. Najlepiej, jeśli takie przetwory nie są słodzone. W przeciwnym razie możemy zmniejszyć nieco ilość cukru w przepisie.
- Krem do ciasta marchewkowego z mascarpone można zrobić także na bazie ubitej śmietany kremówki. Będzie wtedy o wiele lżejszy niż ten przyrządzony na maśle. Wypiek można też przełożyć budyniem waniliowym, masą kajmakową lub kremem z orzeszków ziemnych.
- Co można zrobić z serka mascarpone na szybko? To bardzo wdzięczny składnik, z którego błyskawicznie powstaje prosty krem śmietankowy. Można nim przekładać nie tylko marchewkowe ciasto, ale także przeróżne desery i torty. Polecamy wypełnić nim kruchą tartę i posypać ją sezonowymi owocami.
- Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, ze względu na śmietanowy krem, który jest wrażliwy na działanie wysokiej temperatury.
Komentarze