Ciasto salceson to efektowny czekoladowy wypiek z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich. Swoją popularność zawdzięcza prostocie i szybkości wykonania. Warto przyrządzić je wczesną jesienią, w sezonie na kwaskowe, kruche antonówki, ale można piec je przez cały rok. Szarlotka kakaowa sprawdzi się zarówno na codzienny podwieczorek, jak i przyjęcie gości. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto salceson. Przepis przypadnie do gustu zwłaszcza początkującym cukiernikom.
Artur Rogalski
(średnia 4.5 z 171 głosów)
Przygotowanie: jajka i jogurt wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby ogrzać je do temperatury pokojowej. Jabłka obieramy. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy owoce w niewielką kostkę. Orzechy włoskie kruszymy w moździerzu lub siekamy. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C (tryb góra-dół). Prostokątną foremkę o wymiarach 20x30 cm natłuszczamy wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto: miksujemy jajka z cukrem. Łączymy je z jogurtem i olejem. Wsypujemy sypkie elementy, czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy jabłka i orzechy.
Pieczenie: przekładamy masę na ciasto salceson do przygotowanej formy. Wyrównujemy ją łopatką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Podanie: wyjmujemy placek z piekarnika i studzimy go. Możemy przełożyć go na kratkę cukierniczą. Oprószamy deser cukrem pudrem przed podaniem.
Podobne przepisy: ciasta, ciasto z jabłkami, deseryPorady
- Puszyste ciasto dobrze jest zostawić jeszcze na 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Dzięki temu będzie wolniej stygło i na pewno nie opadnie.
- Prosty przepis na ciasto salceson przyda się zwłaszcza wczesną jesienią, kiedy półki w marketach i stragany na targach uginają się od świeżych polskich zbiorów. Najlepiej sprawdzi się kwaskowa antonówka o kruchym miąższu, ale tak naprawdę można wykorzystać dowolne odmiany. Może być to na przykład ligol, który nadaje wypiekom korzenny aromat, lub soczyste lobo.
- Cynamon to przyprawa, której nie może zabraknąć w wypiekach z jabłkami. Do ciasta możemy też wrzucić inne rozgrzewające dodatki, takie jak aromat lub cukier waniliowy, kardamon, imbir, goździki i gałkę muszkatołową.
- Szybkie ciasto salceson z jabłkami i orzechami możemy znaleźć w różnych przepiśnikach pod nazwą placek amerykański, amerykaniec lub szarlotka kakaowa. Niedaleko mu do popularnego ciasta wiewiórka. Żeby je zrobić, wystarczy dodać do masy suszone owoce, takie jak żurawina lub rodzynki.
- Gotowe ciasto wystarczy posypać cukrem pudrem, ale można je też udekorować polewą kakaową lub z białej czekolady. Wierzch polecamy wtedy posypać wiórkami kokosowymi, pistacjami lub pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
- Ciekawą alternatywą dla naszego wypieku jest ciasto salceson w butelce. Przyrządza się je na zimno. Przypomina blok czekoladowy, ale swoją zwartą konsystencję zawdzięcza dodatkowi żelatyny. Ponieważ kakaowa masa z jabłkami i orzechami tężeje w plastikowej butelce, deser ma charakterystyczny, okrągły kształt i jeszcze bardziej wygląda jak salceson. Ciasto na zimno można też wzbogacić bakaliami, galaretkami owocowymi i pokruszonymi herbatnikami.
- Szybkie ciasto kakaowe z jabłkami nie tylko jest bardzo prostym wypiekiem, ale też dobrze się przechowuje. Pozostanie świeże przez kilka dni i nie trzeba go trzymać w lodówce. Wystarczy przykryć je kloszem lub ściereczką, żeby się nie zeschło.
- Sprawdźcie także nasze proste przepisy na muffiny z jabłkami i ciasto ucierane z jabłkami.
Komentarze