Baleron parzony

Ocena:

4.49 (183)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Baleron parzony to doskonały przykład na to, w jak łatwy sposób można przygotować domowe wędliny. Z pewnością sporo osób woli kupować wędliny w sklepie, ponieważ uważa, że ich przygotowanie w domu jest trudne. Tymczasem niewielkim nakładem pracy możemy zapewnić sobie pokaźny kawałek wędliny do wykorzystania np. na kanapki. Przepis pochodzi z książki „Wędliny domowe” Stanisława Klimaja i Henryka Rajchelta.

Składniki:

  • karkówka wieprzowa  1 kg

  • sól  1 łyżeczka

  • brązowy cukier  1 łyżeczka

  • czosnek  3 ząbki

  • bulion drobiowy  1 l

Baleron parzony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Umyte mięso nacieramy przyprawami, zawijamy w folię spożywczą i na 48 godz. wkładamy do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z folii, przekładamy do miski ceramicznej, zalewamy rosołem i wkładamy do lodówki na kolejne 48 godz. baleron parzony (2)
  • Krok 2: Mięso często przewracamy. Następnie je sznurujemy albo wkładamy do siatki wędliniarskiej i gotujemy w temp. 80–85°C ok. 1 godz. Wyjmujemy i studzimy. baleron parzony (1)

Porady

W przepisie na baleron parzony wykorzystujemy:

  • karkówkę - umytą
  • czosnek - przepuszczony przez praskę
  • bulion - najlepiej domowy, możemy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przygotowując domowe wędliny warto zaopatrzyć się w kilka akcesoriów. Jednym z nich, który przyda nam się między innymi do przygotowania baleronu parzonego jest siatka wędliniarska. Siatki są wykonane z nieszkodliwych dla człowieka tworzyw, nie wpływają też na finalny smak wędliny. Warto ich używać, ponieważ dzięki nim uda nam się osiągnąć odpowiedni kształt wędliny - nasz baleron parzony będzie wyglądał jak wprost ze sklepu mięsnego. Taki baleron można wykorzystać zarówno na kanapki, jak i jako pieczeń, krojąc go w grubsze plastry i serwując z sosem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne