Baleron parzony

Baleron parzony to doskonały przykład na to, w jak łatwy sposób można przygotować domowe wędliny. Z pewnością sporo osób woli kupować wędliny w sklepie, ponieważ uważa, że ich przygotowanie w domu jest trudne. Tymczasem niewielkim nakładem pracy możemy zapewnić sobie pokaźny kawałek wędliny do wykorzystania np. na kanapki. Przepis pochodzi z książki „Wędliny domowe” Stanisława Klimaja i Henryka Rajchelta.

Wędliny

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 183 głosów)

Kroki wykonania:

  • baleron parzony (2)1.Umyte mięso nacieramy przyprawami, zawijamy w folię spożywczą i na 48 godz. wkładamy do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z folii, przekładamy do miski ceramicznej, zalewamy rosołem i wkładamy do lodówki na kolejne 48 godz.
  • baleron parzony (1)2.Mięso często przewracamy. Następnie je sznurujemy albo wkładamy do siatki wędliniarskiej i gotujemy w temp. 80–85°C ok. 1 godz. Wyjmujemy i studzimy.

Porady

W przepisie na baleron parzony wykorzystujemy:

  • karkówkę - umytą
  • czosnek - przepuszczony przez praskę
  • bulion - najlepiej domowy, możemy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia

Notka redakcyjna

Przygotowując domowe wędliny warto zaopatrzyć się w kilka akcesoriów. Jednym z nich, który przyda nam się między innymi do przygotowania baleronu parzonego jest siatka wędliniarska. Siatki są wykonane z nieszkodliwych dla człowieka tworzyw, nie wpływają też na finalny smak wędliny. Warto ich używać, ponieważ dzięki nim uda nam się osiągnąć odpowiedni kształt wędliny - nasz baleron parzony będzie wyglądał jak wprost ze sklepu mięsnego. Taki baleron można wykorzystać zarówno na kanapki, jak i jako pieczeń, krojąc go w grubsze plastry i serwując z sosem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy