Baleron parzony / fot. kaszamannaSTUDIO
4.49 (183)
Baleron parzony to doskonały przykład na to, w jak łatwy sposób można przygotować domowe wędliny. Z pewnością sporo osób woli kupować wędliny w sklepie, ponieważ uważa, że ich przygotowanie w domu jest trudne. Tymczasem niewielkim nakładem pracy możemy zapewnić sobie pokaźny kawałek wędliny do wykorzystania np. na kanapki. Przepis pochodzi z książki „Wędliny domowe” Stanisława Klimaja i Henryka Rajchelta.
karkówka wieprzowa 1 kg
sól 1 łyżeczka
brązowy cukier 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
bulion drobiowy 1 l
Porady
W przepisie na baleron parzony wykorzystujemy:
- karkówkę - umytą
- czosnek - przepuszczony przez praskę
- bulion - najlepiej domowy, możemy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia
Przygotowując domowe wędliny warto zaopatrzyć się w kilka akcesoriów. Jednym z nich, który przyda nam się między innymi do przygotowania baleronu parzonego jest siatka wędliniarska. Siatki są wykonane z nieszkodliwych dla człowieka tworzyw, nie wpływają też na finalny smak wędliny. Warto ich używać, ponieważ dzięki nim uda nam się osiągnąć odpowiedni kształt wędliny - nasz baleron parzony będzie wyglądał jak wprost ze sklepu mięsnego. Taki baleron można wykorzystać zarówno na kanapki, jak i jako pieczeń, krojąc go w grubsze plastry i serwując z sosem.