Baranek wielkanocny to przepyszny deser, a zarazem piękna ozdoba świątecznego stołu. Miękkie, puszyste i aromatyczne ciasto piaskowe uformowane w charakterystyczny kształt skusi nie tylko wszystkie dzieci, ale także dorosłych. Jak zrobić baranka wielkanocnego, który zachwyci gości? Zobaczcie, jakie to proste!
stockfood
(średnia 4.35 z 219 głosów)
Przygotowanie: masło i jajka wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed ukręcaniem masy na ciasto piaskowe. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C. Foremkę, w której będzie piekł się nasz baranek wielkanocny, smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ocieramy skórkę z cytryny, a następnie przekrajamy ją i wyciskamy sok z jednej połówki.
Ciasto: mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło z 125 g cukru pudru. Ciągle miksując, wbijamy po jednym jajku. Wsypujemy mąkę porcjami i dalej mieszamy na niskich obrotach. Następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny.
Pieczenie: wlewamy ciasto do przygotowanej foremki. Powinno sięgać do około 3/4 jej wysokości. Wygładzamy wierzch. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie klei się do patyczka, wyjmujemy je i odstawiamy do wystygnięcia.
Dekorowanie: ostrożnie wyjmujemy baranka z formy. Posypujemy go pozostałym cukrem pudrem przy pomocy małego sitka.
Porady
- Masło, które ucieramy z cukrem pudrem, musi być bardzo miękkie, żeby udało nam się uzyskać puszysty krem. Pamiętajmy także, żeby jajka były w temperaturze pokojowej. Jeśli dodamy je do masła, kiedy są świeżo wyjęte z lodówki, masa się rozwarstwi i będzie przypominać jajecznicę. Jeśli obawiamy się tego kroku, możemy utrzeć jajka z cukrem, a następnie dodać rozpuszczone i przestudzone masło.
- Ciasto wyjmujemy z foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu. W przeciwnym razie baranek wielkanocny może rozpaść się w trakcie wyciągania.
- Forma do pieczenia baranka wielkanocnego to specjalistyczny sprzęt, który nie każdy ma w domu. Można ją jednak kupić bez problemu przez Internet, a przed świętami najprawdopodobniej pojawi się także w dużych sklepach sieciowych. Warto się w nią zaopatrzyć, na pewno przyda się co roku.
- Jeśli baranek wielkanocny nie zniknął w całości podczas jednego posiedzenia przy stole, warto przykryć go folią lub zamknąć w pojemniku z pokrywką, aby zachował świeżość. W przeciwnym razie ciasto szybko wyschnie.
- Zamiast cukru pudru do dekoracji możemy użyć lukru z dodatkiem soku z cytryny.
W naszym przepisie proponujemy przyrządzenie baranka wielkanocnego z ciasta piaskowego (ucieranego). Na pewno jest nam znane z tradycyjnego sposobu na puszystą babkę, podobną do brytyjskiego pound cake. Baranek wielkanocny może być też przyrządzony według innej receptury, na przykład na ciasto:
Spróbujmy także przyrządzić ciasto kruche, z którego możemy wykrajać ciasteczka w kształcie baranków za pomocą specjalnej wycinarki cukierniczej.
Baranek z ciasta to tylko jedna z propozycji na ten efektowny, świąteczny deser. Często spotykane są też wielkanocne baranki z cukru, czekolady lub masła. Przekonajmy się, jak łatwo wykonać taką ozdobę uroczyście nakrytego stołu.
Komentarze