Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny może dołączyć do wielkanocnych ozdób, ale przede wszystkim pysznie smakuje! Baranek wielkanocny najlepiej wychodzi ze specjalnej formy - wypełniamy ją ciastem i pieczemy.

Ciastabaranek wielkanocny

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.36 z 212 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • pół kostki margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Do masy dodać margarynę, dalej ucierać aż wszystkie grudki znikną.
  • Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia a gdy będzie zbyt gęste dolewać mleka.
  • Ciasto ucierać około 5-10 min
  • Do wysmarowanej i posypanej tartą bułką formy baranka wlać ciasto.
  • Piec około 45 minut.
  • Po upieczeniu udekorować baranek wielkanocny powinien być udekorowany np. cukrem pudrem lub lukrem lub polewą czekoladową.

Porady

Wielkanocne przygotowania to nie tylko przepisy! Sprawdź inne dekoracje na Święta.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy