Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny może dołączyć do wielkanocnych ozdób, ale przede wszystkim pysznie smakuje! Baranek wielkanocny najlepiej wychodzi ze specjalnej formy - wypełniamy ją ciastem i pieczemy.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 3.38 z 21 głosów)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • pół kostki margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie

  1. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Do masy dodać margarynę, dalej ucierać aż wszystkie grudki znikną.
  2. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia a gdy będzie zbyt gęste dolewać mleka.
  3. Ciasto ucierać około 5-10 min
  4. Do wysmarowanej i posypanej tartą bułką formy baranka wlać ciasto.
  5. Piec około 45 minut.
  6. Po upieczeniu udekorować baranek wielkanocny powinien być udekorowany np. cukrem pudrem lub lukrem lub polewą czekoladową.
Wielkanoc ciasto baranek baranek wielkanocny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze