Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny to przepyszny deser, a zarazem piękna ozdoba świątecznego stołu. Miękkie, puszyste i aromatyczne ciasto, uformowane w charakterystyczny kształt, skusi nie tylko wszystkie dzieci, ale i dorosłych! Jak zrobić baranka z ciasta? Zobaczcie, jakie to proste!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

baranek wielkanocny

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.35 z 219 głosów)

Baranek wielkanocny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • biszkopt 1.

    Ciasto: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło z 250 g cukru pudru. Ciągle ucierając, wbijamy po jednym jajku i wsypujemy porcjami mąkę, a następnie dodajemy skórkę otartą z 1 całej cytryny i sok wyciśnięty z połowy cytryny. 

  • pieczenie-baranka 2.

    Pieczenie: Formę na baranka natłuszczamy, oprószamy mąką i wlewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, pieczemy przez około 1 godzinę (do suchego patyczka). Wyjmujemy foremkę z piekarnika i odstawiamy ciasto do wystudzenia. Baranka wyjmujemy z formy dopiero gdy mocno przestygnie.

  • baranek-lukier 3.

    Dekorowanie: W międzyczasie przygotowujemy lukier. W misce ucieramy 100 g cukru pudru z 1 łyżką soku z cytryny. Smarujemy wystudzonego baranka i odstawiamy go do całkowitego wyschnięcia i stwardnienia lukru.

Porady

  • Baranek wielkanocny zwykle występuje w wersji z cytrynowego ciasta, ale możemy go też przygotować w czekoladowej odsłonie. Wystarczy dodać do ciasta kilka łyżek kakao i oblać całość rozpuszczoną czekoladą. 
  • Jeśli nie zdążyliście zjeść baranka na bieżąco, warto przykryć go folią lub zamknąć w pojemniku z pokrywką, aby zachował świeżość. W przeciwnym razie ciasto szybko wyschnie. 

Notka redakcyjna

Baranek wielkanocny - przepis

Jak zrobić baranka wielkanocnego krok po kroku? Podstawowym krokiem do przygotowania tego przepisu jest zaopatrzenie się w specjalną formę o kształcie baranka. Takie foremki bez problemu znajdziemy w sieci, a w ciągu tygodnia poprzedzającego święta wielkanocne, pojawiają się też w większości dużych sklepów. Kiedy mamy już to akcesorium, możemy brać się za pieczenie!

Ciasto na baranka wielkanocnego może być ucierane, kruche czy biszkoptowe. Wybór zależy już tylko od naszych upodobań. Którekolwiek ciasto przygotujemy, musimy jednak pamiętać, aby przed wlaniem go do foremki, dokładnie ją natłuścić. Dzięki temu, po upieczeniu ciasto łatwo odejdzie z formy i baranek zachowa swój piękny kształt. Baranka pieczemy, a następnie odstawiamy do wystudzenia i dopiero po kilku godzinach wyjmujemy do z foremki. W przeciwnym razie, może rozpaść się w trakcie wyciągania do na gorąco. 

Z czego można zrobić baranka wielkanocnego? 

Oprócz baranka z ciasta, klasyką na wielkanocnych stołach jest również baranek z masła. W okresie przedświątecznym znajdziemy go niemal w każdym sklepie, ale możemy go zrobić również samodzielnie. Wystarczy porządnie schłodzić w lodówce specjalną foremkę i wyłożyć ją przezroczystą folią spożywczą. Następnie wypełniamy formę masłem, dokładnie rozprowadzając je w każdy zakamarek. Następnie zamykamy foremkę i mocno ją dociskamy. Wkładamy ją do lodówki na kilka godzin lub do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie otwieramy schłodzoną formę i delikatnie wyjmujemy z niej maślanego baranka.

W koszykach wielkanocnych często pojawiają się również baranki cukrowe i je też z łatwością możemy otworzyć w domowym zaciszu. Jak to zrobić? Oprócz cukru pudru, potrzebne nam będą jeszcze żelatyna, odrobina margaryny i ulubiony aromat. Żelatynę zalewamy zimna wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku minutach lekko podgrzewamy ją w kąpieli wodnej, a następnie mieszamy z margaryną i kilkoma kropelkami aromatu. Tak przygotowaną masę łączymy z cukrem pudrem i wyrabiamy tak długo, aż stanie się plastyczna. Teraz formujemy naszego baranka, a gdy będzie już gotowy, odstawiamy go w suche miejsce na całą dobę, aby stwardniał.

Inny popularny deser to baranek z czekolady. Choć zwykle kupujemy go w sklepie, łatwo możemy go wyczarować w domowym zaciszu. Jeśli mamy już specjalną foremkę, wystarczy przelać do niej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Można do tego użyć zarówno białej, mlecznej, jaki i deserowej tabliczki. Gotowego baranka warto udekorować np. wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzachami. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy