REKLAMA

Żeberka z piekarnika

Żeberka z piekarnika to pyszny, sycący i pożywny pomysł na obiad dla całej rodziny. Możemy je przygotować w klasycznym wydaniu, ale także nieco poeksperymentować i pobawić się smakami. Nasze żeberka z piekarnika to potrawa w stylu angielskim, pieczone w oryginalnym sosie barbecue  - żeberka BBQ zawsze wychodzą pyszne i soczyste. Wbrew pozorom przygotowanie takiego mięsa nie jest trudnym zadaniem – wystarczy stosować się do ważnych wskazówek dotyczących m.in. czasu ich pieczenia. Jak długo piec żeberka w piekarniku? Optymalny czas to 1-2 h – zależy on przede wszystkim od ich wielkości, a także dodatków. Poniżej podajemy prosty przepis na danie z piekarnika.  

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne Sosy

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.42 z 178 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cebula 1.

    Przepis na żeberka z piekarnika zaczynamy od przygotowania sosu barbecue: na oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę i posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Dodajemy krojone pomidory z puszki i smażymy, aż się rozpadną, a sos zagęści. Dodajemy cukier muscovado, ocet, sos worcestershire oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy szczyptą soli (3 g)  i smażymy na małym ogniu około 5 minut. Przecieramy lub miksujemy za pomocą blendera. 

  • Żeberka 2.

    Żeberka z piekarnika: w małej misce mieszamy mieloną słodką paprykę, cukier jasnobrązowy, pieprz cayenne, łyżeczkę soli (5 g) i pieprz. Dokładnie nacieramy obie strony żeberek pokrojonych na plastry. Mięso układamy na dużej blaszce. Polewamy 1/2 szklanki sosu barbecue i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Wstawiamy blaszkę z żeberkami i pieczemy około 2 godzin. Zdejmujemy folię, polewamy resztą sosu i pieczemy bez przykrycia jeszcze 45 minut. Co jakiś czas polewamy sosem.

  • Czosnek- krojenie 3.

    Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku obieramy, ucieramy ze szczyptą soli i mieszamy z jogurtem greckim i majonezem. Doprawiamy szczyptą soli (2 g) i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Upieczone żeberka z piekarnika podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i sosem czosnkowym.

Porady

  • Ważnym składnikiem naszego przepisu na żeberka z piekarnika jest sos barbecue, który rekomendujemy przygotować samodzielnie. Sosy dostępne w sklepach w większości przypadków zawierają sporą ilość cukru i konserwantów, dlatego niezbyt dobrze sprawdzą się jako sos do żeberek. Sos barbecue przygotowuje się na bazie sosu Worcestershire, który bardzo trudno zastąpić innym składnikiem. Podobny, chociaż nie tak charakterystyczny, smak uzyskamy mieszając ze sobą sos sojowy z cukrem i przyprawami korzennymi. 
  • Przed przygotowaniem żeberek z piekarnika należy zadbać o zakup dobrej jakości żeberek – powinny być one jasnoróżowe, a ich mięso sprężyste. 
  • Nasz przepis na żeberka możemy nieco zmodyfikować i przygotować je np. w sosie musztardowym lub miodowym – oba dobrze komponują się z charakterystycznym smakiem mięsa wieprzowego. 
  • Żeberka możemy podawać z frytkami stekowymi, z pieczonymi ziemniaczkami lub z ziemniaczanym purée. Świetnie sprawdzi się również surówka z buraczków, z marchewki z lub z białej kapusty. 
     

Notka redakcyjna

Żeberka są jedną z najchętniej jadanych i przygotowywanych części wieprzowiny – najlepiej wybierać żeberka jasnoróżowe, sprężyste i z niewielką ilością tłuszczu. Przed ich przygotowaniem należy je dokładnie wymyć pod silnym strumieniem wody. Dzięki temu prostemu trickowi pozbędziemy się nie tylko drobnoustrojów, ale również niewielkich odłamków kości. Ponadto warto pamiętać, by przed przygotowaniem żeberek wcześniej je zamarynować, gdyż to gwarantuje, że będą one pyszne i soczyste. 

Ile piec żeberka?

Wiele osób zastanawia się nad tym, jak długo piec żeberka w piekarniku – najlepiej od 1 do 2 godzin. Dokładny czas uzależniony jest od wielkości i tłustości żeberek – jeśli  dysponujemy grubymi i tłustymi żeberkami to powinniśmy je piec 2 godziny: najpierw 1,5 godziny pod przykryciem, a następnie 30 minut bez przykrycia w celu uzyskania chrupiącej skórki. Żeberka należy piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza – wyższa temperatura może nadmiernie wysuszyć mięso. Dobrze upieczone żeberka charakteryzują się tym, że mięso łatwo odchodzi od kości, a do tego jest miękkie i soczyste. 

Marynata do żeberek 

Ważnym punktem w każdym przepisie na żeberka z piekarnika jest marynata, dzięki której są one soczyste. Żeberka należy marynować co najmniej przez 30 minut, chociaż najlepiej pozostawić je nawet na całą noc. Do marynowania żeberek świetnie sprawdzą się alkohole – wino (zwykle wykorzystuje się w tym celu czerwone wino wytrawne) lub piwo (najlepiej jasne, chmielowe i pszeniczne). Z powodzeniem możemy wykorzystać również miód, musztardę czy też sos BBQ. Ważną częścią marynaty są także przyprawy – najlepiej sprawdzi się: czosnek (świeży lub suszony), papryczka chilli, zioła prowansalskie, a także curry. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy