Zupa meksykańska

Zupa meksykańska to danie, które z pewnością przypadnie wam do gustu. Powinna być gęsta od warzyw - dodajemy do niej pieczarki, czerwoną fasolę i kukurydzę. Zupa meksykańska powinna być ostra, dzięki dodatkowi chili. Warto przygotować ją zwłaszcza w zimie, ponieważ wspaniale rozgrzewa. Zupa meksykańska to dobra alternatywa dla klasyków - sprawdzi się, kiedy chcemy przygotować coś oryginalnego na obiad lub kolację. 

Zupyzupa meksykańskadania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.36 z 214 głosów)

Kroki wykonania:

  • zupa meksykańska 01.Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone mięso i smażyć razem przez chwilę. Dodać pokrojone pieczarki, smażyć do miękkości i zezłocenia się kurczaka.
  • zupa meksykańska 12.Następnie zalać warzywa i mięso wodą i gotować jeszcze przez około 10 minut. Dodać także pomidory, liście laurowe i ziele, rozdrobniony czosnek, następnie wrzucić pokrojoną paprykę, kukurydzę i na końcu fasolkę, kiedy mięso będzie już miękkie.
  • zupa meksykańska 33.Dodać przecier pomidorowy i doprawić zupę do smaku. Smacznego!

Porady

Zupa meksykańska będzie lepsza, gdy dodamy do niej świeżego chili, nie sproszkowanej przyprawy. Jeśli chcecie, by zupa meksykańska była naprawdę ostra, dodajcie do niej całą papryczkę, także z pestkami, które odpowiadają za ostrość. Zupa meksykańska może być podawana np. z pokrojoną w paski tortillą. Możecie zrobić ją również w wersji wegetariańskiej - kurczaka zastąpcie tofu lub w ogóle z niego zrezygnujcie. Zupa i tak będzie pyszna!

Notka redakcyjna

Zupa meksykańska to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Znajdziemy w niej składniki, które odgrywają w tej kuchni szczególną rolę, takie jak czerwona fasola czy kukurydza. Zupa meksykańska może być podawana także z mięsem mielonym, stając się wariacja na temat chili con carne. Zupa meksykańska jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania - możecie przechowywać ją w lodówce nawet kilka dni. Warto użyć do niej świeżych pomidorów, ale poza sezonem wykorzystajmy koncentrat. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy