REKLAMA

Zupa meksykańska z kurczakiem

Zupa meksykańska z kurczakiem to pyszna, sycąca i pożywna propozycja obiadowa, która jest najpopularniejszym daniem kuchni meksykańskiej na świecie. Jej cechą charakterystyczną jest gęsta konsystencja, która wynika z dużej liczby warzyw, w tym m.in. czerwonej fasoli, kukurydzy, papryki i pieczarek. W Meksyku zupę tą przygotowuje się z mięsem wołowym, my jednak proponujemy zastosować kurczaka. W tej wersji łatwiej będzie przygotować go w kuchni polskiej. Z powodzeniem możemy serwować ją dzieciom – jednakże wówczas należy nieco zmniejszyć jej ostrość. Zupa meksykańska z kukurydzą i innymi warzywami słynie ze swoich rozgrzewających właściwości, dlatego najlepiej przygotowywać ją w sezonie jesienno-zimowym i serwować z domową tortillą. Poniżej podajemy przepis na rozgrzewające danie! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy zupa meksykańska dania mięsne

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.36 z 218 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Zupa meksykańska - czerwona fasola 1.

    Zupa meksykańska z kurczakiem - przepis: Na początku należy namoczyć czerwoną fasolę co najmniej 12 godzin przed ugotowaniem. Następnie trzeba ugotować w zmienionej wodzie do miękkości. Filet z kurczaka  należy pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka. Kolejnym krokiem jest pokrojenie w kostkę cebuli i papryki. W garnku o grubym dnie należy podsmażyć cebulę, dodać kurczaka oraz rozdrobnione papryczki chilli Wszystkie składniki smażymy przez 10 minut.

  • Pieczarki 2.

    Pieczarki należy obrać i pokroić w plastry.  Grzyby trzeba obsmażyć w garnku o grubym dnie. Następnie należy dodać paprykę czerwoną i pomidory z puszki. Wszystkie składniki należy smażyć przez 5 minut.  Następnie powinno się dolać bulion i dodać fasolę i kukurydzę. Zupa meksykańska z kurczakiem powinna być gotowana przez 10 minut pod przykryciem. Następnie należy dodać paprykę słodką, sól i pieprz. Zupa meksykańska może być zagęszczona mąką rozrobioną w wodzie. Wtedy zupa meksykańska powinna być zagotowana.

Porady

  • Zupa meksykańska z kurczakiem będzie lepsza, gdy dodamy do niej świeżego chili, niesproszkowanej przyprawy. 
  • Jeśli chcemy, by zupa meksykańska była naprawdę ostra, dodajmy do niej całą papryczkę, także z pestkami, które odpowiadają za ostrość. 
  • Zupa meksykańska może być podawana np. z pokrojoną w paski tortillą. Możemy przygotować ją również w wersji wegetariańskiej - kurczaka zastąpić tofu lub w ogóle z niego zrezygnować. Zupa i tak będzie pyszna!
     

Notka redakcyjna

Zupa meksykańska to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Znajdziemy w niej składniki, które odgrywają w tej kuchni szczególną rolę, takie jak czerwona fasola czy kukurydza. Zupa meksykańska może być podawana także z mięsem mielonym, stając się wariacja na temat chili con carne. Zupa meksykańska jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania - możecie przechowywać ją w lodówce nawet kilka dni. Warto użyć do niej świeżych pomidorów, ale poza sezonem wykorzystajmy koncentrat. 

Zupa meksykańska bez mięsa 


Chociaż w tradycyjnej odsłonie trudno wyobrazić sobie zupę meksykańską bez mięsa, które jest jej bardzo ważnym składnikiem, to z powodzeniem możemy przygotować taką wariację na temat tego dania. Mięso możemy zastąpić tofu lub całkowicie zrezygnować z tego składnika. Dobrym pomysłem jest dodanie do zupy meksykańskiej kaszy gryczanej – w ten łatwy sposób możemy zwiększyć poziom sytości naszego dania. Świetnie sprawdzi się także dodatek soczewicy lub ciecierzycy, które są źródłem wartościowego białka i ważnym zamiennikiem mięsa na diecie wegetariańskiej. Możemy wykorzystać warzywa w puszcze lub świeże – wcześniej należy namoczyć je w wodzie i gotować do miękkości (maksymalnie przez 15 minut). Ciekawym pomysłem jest dodanie do zupy meksykańskiej bobu – w ten sposób zyska ona nieco rodzimego charakteru. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy