Zupa meksykańska z kurczakiem to pyszna, sycąca i pożywna propozycja obiadowa, która jest najpopularniejszym daniem kuchni meksykańskiej na świecie. Jej cechą charakterystyczną jest gęsta konsystencja, która wynika z dużej liczby warzyw, w tym m.in. czerwonej fasoli, kukurydzy, papryki i pieczarek. W Meksyku zupę tą przygotowuje się z mięsem wołowym, my jednak proponujemy zastosować kurczaka. W tej wersji łatwiej będzie przygotować go w kuchni polskiej. Z powodzeniem możemy serwować ją dzieciom – jednakże wówczas należy nieco zmniejszyć jej ostrość. Zupa meksykańska z kukurydzą i innymi warzywami słynie ze swoich rozgrzewających właściwości, dlatego najlepiej przygotowywać ją w sezonie jesienno-zimowym i serwować z domową tortillą. Poniżej podajemy przepis na rozgrzewające danie!
fot. iStock
(średnia 4.37 z 223 głosów)
Zupa meksykańska z kurczakiem - przepis: Na początku należy namoczyć czerwoną fasolę co najmniej 12 godzin przed ugotowaniem. Następnie trzeba ugotować w zmienionej wodzie do miękkości. Filet z kurczaka należy pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka. Kolejnym krokiem jest pokrojenie w kostkę cebuli i papryki. W garnku o grubym dnie należy podsmażyć cebulę, dodać kurczaka oraz rozdrobnione papryczki chilli Wszystkie składniki smażymy przez 10 minut.
Pieczarki należy obrać i pokroić w plastry. Grzyby trzeba obsmażyć w garnku o grubym dnie. Następnie należy dodać paprykę czerwoną i pomidory z puszki. Wszystkie składniki należy smażyć przez 5 minut. Następnie powinno się dolać bulion i dodać fasolę i kukurydzę. Zupa meksykańska z kurczakiem powinna być gotowana przez 10 minut pod przykryciem. Następnie należy dodać paprykę słodką, sól i pieprz. Zupa meksykańska może być zagęszczona mąką rozrobioną w wodzie. Wtedy zupa meksykańska powinna być zagotowana.
Porady
- Zupa meksykańska z kurczakiem będzie lepsza, gdy dodamy do niej świeżego chili, niesproszkowanej przyprawy.
- Jeśli chcemy, by zupa meksykańska była naprawdę ostra, dodajmy do niej całą papryczkę, także z pestkami, które odpowiadają za ostrość.
- Zupa meksykańska może być podawana np. z pokrojoną w paski tortillą. Możemy przygotować ją również w wersji wegetariańskiej - kurczaka zastąpić tofu lub w ogóle z niego zrezygnować. Zupa i tak będzie pyszna!
Zupa meksykańska to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Znajdziemy w niej składniki, które odgrywają w tej kuchni szczególną rolę, takie jak czerwona fasola czy kukurydza. Zupa meksykańska może być podawana także z mięsem mielonym, stając się wariacja na temat chili con carne. Zupa meksykańska jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania - możecie przechowywać ją w lodówce nawet kilka dni. Warto użyć do niej świeżych pomidorów, ale poza sezonem wykorzystajmy koncentrat.
Chociaż w tradycyjnej odsłonie trudno wyobrazić sobie zupę meksykańską bez mięsa, które jest jej bardzo ważnym składnikiem, to z powodzeniem możemy przygotować taką wariację na temat tego dania. Mięso możemy zastąpić tofu lub całkowicie zrezygnować z tego składnika. Dobrym pomysłem jest dodanie do zupy meksykańskiej kaszy gryczanej – w ten łatwy sposób możemy zwiększyć poziom sytości naszego dania. Świetnie sprawdzi się także dodatek soczewicy lub ciecierzycy, które są źródłem wartościowego białka i ważnym zamiennikiem mięsa na diecie wegetariańskiej. Możemy wykorzystać warzywa w puszcze lub świeże – wcześniej należy namoczyć je w wodzie i gotować do miękkości (maksymalnie przez 15 minut). Ciekawym pomysłem jest dodanie do zupy meksykańskiej bobu – w ten sposób zyska ona nieco rodzimego charakteru.
Komentarze