Buraczki pasteryzowne

zawsze są jak mamy ochotę, tylko odgrzać

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 6 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • buraki czerwone 2 kg
  • 1/2 szkl wody
  • 1/2 szkl octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Buraki gotujemy do miękkości około 2 godzin, Po wystudzeniu obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Do garnka z ze startymi burakami wlewamy ocet, wodę, sól i cukier i razem podgrzewamy aż do zagotowania. Gorące nakładamy w słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Zimą gotowe buraczki tylko odgrzać na patelni z dodatkiem 1 łyżki mąki. Oczywiście przyprawić wedle uznania.
przetwory warzywa obiad sałatka wegetariańska buraki czerwone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze