Buraczki pasteryzowne

zawsze są jak mamy ochotę, tylko odgrzać

SałatkiPrzetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.44 z 146 głosów)

Składniki:

  • buraki czerwone 2 kg
  • 1/2 szkl wody
  • 1/2 szkl octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Buraki gotujemy do miękkości około 2 godzin, Po wystudzeniu obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Do garnka z ze startymi burakami wlewamy ocet, wodę, sól i cukier i razem podgrzewamy aż do zagotowania. Gorące nakładamy w słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Zimą gotowe buraczki tylko odgrzać na patelni z dodatkiem 1 łyżki mąki. Oczywiście przyprawić wedle uznania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy