Bułeczki maślane

Ocena:

4.44 (172)

  • 2 godz. 15 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Bułeczki maślane domowej roboty to świetny pomysł na słodką przekąskę lub śniadanie. Doskonale smakują bez żadnych dodatków, ale można je zapiec z kruszonką lub podawać z konfiturą. Nie zawierają dużo cukru, dlatego sprawdzą się również jako element wytrwanego posiłku. Sprawdźcie, jak zrobić bułeczki maślane jak ze sklepu.

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • masło  100 g

  • mleko  250 ml

  • żółtko  2 szt.

  • jajka  1 szt.

  • cukier  50 g

  • drożdże  50 g

  • sól  3 g

Bułeczki maślane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zaczyn: drożdże rozkruszamy i wkładamy do dużej miski. 250 ml mleka wlewamy do rondelka. Dosypujemy do niego cukier i podgrzewamy. Ciepłą mieszanką zalewamy drożdże. Dodajemy kilka łyżek mąki (około 50 g) i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. 

  • Krok 2:

    Ciasto na bułki: masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali i odstawiamy do ostygnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę (450 g), 2 żółtka i szczyptę soli. Wyrabiamy przez chwilę, żeby wstępnie połączyć składniki. Na koniec dodajemy przestudzone masło i ponownie mieszamy. 

  • Krok 3:

    Wyrabianie: kiedy ciasto wchłonie tłuszcz, przekładamy je na blat podsypany mąką i ugniatamy za pomocą rąk. Robimy to przez przynajmniej 15 minut, aż będziemy mogli uformować gładką, jednolitą kulę.  

  • Krok 4:

    Wyrastanie: ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Jeśli w domu panuje niska temperatura, możemy także wstawić je do piekarnika nastawionego na 35–40°C. 

  • Krok 5:

    Formowanie bułeczek: jeśli ciasto powiększyło już swoją objętość dwukrotnie, przekładamy je na blat roboczy i krótko wyrabiamy. Dzielimy na około 15 części. Każdą z nich formujemy w dłoniach w kulkę.  

  • Krok 6:

    Przygotowanie do pieczenia: bułeczki maślane układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Zachowajmy między nimi odstępy około 5 cm, żeby nie skleiły się ze sobą w trakcie wyrastania. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra-dół. Przygotowujemy mieszankę do posmarowania bułek – roztrzepujemy jajko z łyżką mleka. 

  • Krok 7:

    Pieczenie: wyrośnięte bułki maślane smarujemy jajkiem za pomocą pędzelka. Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. W tym czasie powinny stać się rumiane i pękate. Wyjmujemy je i studzimy, najlepiej na kratce cukierniczej. 

Porady

  • Białka, których nie wykorzystaliśmy, włóżmy do lodówki na później. Możemy z nich przyrządzić lukier królewski do bułeczek lub użyć do innego przepisu, na przykład na sernik z bezą.  
  • Mleko do zaczynu powinno być ciepłe, ale nie gorące. Idealna temperatura to 37°C. Jeśli będzie zbyt zimne, znacznie opóźni to fermentację, natomiast gorące mleko zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie. To, czy zaczyn zaczął pracować, zobaczymy praktycznie od razu. Powinny pojawić się na nim bąbelki powietrza. 
  • Ciasto na bułeczki maślane możemy zrobić także na suchych drożdżach. Do podanych proporcji powinniśmy użyć 14 g (dwie saszetki). 
  • Słodkie bułeczki maślane możemy zamrozić. Należy je najpierw dokładnie wystudzić, a następnie zapakować w woreczki foliowe. Przechowujemy je w temperaturze poniżej -18°C przez 3 miesiące. Kiedy chcemy je rozmrozić, przekładamy je do lodówki lub od razu odgrzewamy w piekarniku, w temperaturze 160°C, przez około 15 minut. 
  • Jak odświeżyć suche bułki maślane, żeby smakowały jak świeżo upieczone? Wystarczy zwilżyć je lekko wodą i włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Możemy także zrobić to w mikrofali. Uważajmy, żeby nie rozgrzewać ich zbyt długo, bo możemy je jeszcze bardziej wysuszyć.     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak urozmaicić przepis na bułeczki maślane?  

Bułeczki drożdżowe maślane świetnie smakują bez żadnych dodatków, ale możemy także oblać je rozpuszczoną czekoladą lub wysmarować szybkim lukrem z cukru pudru z sokiem z cytryny. Miłośnikom puszystych wypieków na pewno przypadną do gustu także bułeczki maślane z kruszonką. Możemy nadziać je ulubionymi owocami, dżemem lub czekoladą. Polecamy przyrządzić na przykład: 

  • bułeczki maślane z jagodami – łyżeczkę świeżych owoców nakładamy na kawałek spłaszczonego ciasta i zawijamy kulkę tak, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Jagody dosładzamy wedle uznania. Sprawdzą się także inne owoce, na przykład truskawki lub uprażone jabłka. 
  • bułeczki maślane z czekoladą – możemy je wypełnić gęstym kremem czekoladowym ganache lub nutellą. 
  • maślane bułeczki z serem – wystarczy rozmieszać biały ser z żółtkiem i cukrem waniliowym, a następnie nadziać nim bułeczki przed wstawieniem ich do piekarnika. Możemy użyć także serka mascarpone lub ricotty. 
  • bułki maślane z dżemem – najlepiej użyć domowych przetworów, na przykład konfitury brzoskwiniowej lub marmolady własnego wyrobu. 

Ciasto na bułki możemy też po prostu wymieszać z bakaliami, takimi jak suszona żurawina, rodzynki, daktyle lub kandyzowana skórka pomarańczowa. Wypiek wyjątkowo zasmakuje dzieciom, jeśli do surowych składników dosypiemy kawałki mlecznej czekolady.   

Bułki maślane na słono 

Maślane bułeczki możemy równie dobrze podać z wytrawnymi dodatkami. Nie są zbyt słodkie, więc świetnie komponują się między innymi z:  

  • suszonymi pomidorami, 
  • pieczarkami, 
  • oliwkami, 
  • szynką parmeńską
  • mozzarellą lub fetą, 
  • masłem czosnkowym, 
  • świeżymi lub suszonymi ziołami, takimi jak tymianek, bazylia lub mięta. 

Drożdżowe bułki śniadaniowe możemy po prostu przekroić i podać w formie kanapki na zimno lub zapiec z ulubionymi dodatkami i dobrze rozpuszczającym się serem. Warto rozważyć przyrządzenie dekadenckiego posiłku na śniadanie lub lunch z bułeczkami maślanymi, chrupiącym boczkiem i jajkiem sadzonym. Możemy też chwycić jeszcze ciepły wypiek w rękę i zjeść go w towarzystwie jogurtu. 

Jak zrobić idealne bułeczki maślane?  

Przepis na bułki maślane może sprawić pewną trudność osobom, które nigdy nie robiły ciasta drożdżowego. Poniżej odpowiadamy na kilka pytań, które często zadajemy sobie podczas przyrządzania domowego pieczywa. 

  • Co zrobić, żeby bułki były bardziej puszyste? 

Żeby ciasto miało w sobie jak najwięcej pęcherzyków powietrza, które sprawią, że wypiek będzie lekki i pulchny, powinniśmy je dosyć długo wyrabiać, aż stanie się zupełnie gładkie. Bułki maślane nie powinny spędzić zbyt dużo czasu w piekarniku, inaczej się wysuszą. Podczas wyrastania ciasta w piekarniku możemy użyć funkcji pary, dzięki temu stanie się lżejsze i puszyste.    

  • Jak długo powinno wyrastać ciasto na bułki? 

To zależy od temperatury, w jakiej wyrasta nasze ciasto drożdżowe. Najlepiej, jeśli powiększy ono swoją objętość przynajmniej dwukrotnie. Może to potrwać 1–2 godziny. 

  • Jaka mąka do wypieku bułek? 

Przede wszystkim powinniśmy użyć mąki bogatej w gluten, przeznaczonej do wyrobu chleba, czyli typ 750. Możemy też wybrać bardziej uniwersalną mąkę, na przykład typ 650. 

  • Czy ciasto na bułki można zostawić na noc? 

Jeśli chcemy mieć świeże bułeczki maślane na śniadanie, możemy przyrządzić ciasto drożdżowe i uformować je wieczorem. Wkładamy je na blaszce do lodówki, a rano wyjmujemy nieco wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową i pieczemy według przepisu.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne