Bułki maślane

Miękkie, puszyste i delikatne bułeczki maślane.

chlebbułki

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 171 głosów)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 230 g wody
  • 60 g jajek
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 30 g mleka w proszku
  • 11 g soli
  • 7 g świeżych drożdży
  • Łącznie: 918 g

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wyrabianie ciasta: Do dzieży miksera wsypujemy wszystkie składniki, drożdże wcześniej rozmieszawszy w wodzie, mieszamy na niskich obrotach 3 minuty. Zwiększamy obroty i mieszamy kolejne 3 minuty. Ciasto powinno mieć średnią konsystencję. Optymalna temperatura ciasta to 24°C.
  • Fermentacja wstępna: 1 godzina.
  • Dzielenie i formowanie: Ciasto dzielimy na porcje o wadze około 40 g, delikatnie zaokrąglamy i układamy na blasze, lekko spłaszczając same bułki przed odłożeniem, po czym przykrywamy folią. Bułki układamy na blaszce dość gęsto, tak by podczas pieczenia pozrastały się bokami.
  • Pieczenie: Przed włożeniem do pieca smarujemy ciasto stopionym masłem, możemy posypać makiem. Pieczemy w temperaturze 205°C przez około 15–20 minut. Po wyjęciu bułek z pieca ponownie smarujemy wierzch masłem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy