Wyrabianie ciasta: Do dzieży miksera wsypujemy wszystkie składniki, drożdże wcześniej rozmieszawszy w wodzie, mieszamy na niskich obrotach 3 minuty. Zwiększamy obroty i mieszamy kolejne 3 minuty. Ciasto powinno mieć średnią konsystencję. Optymalnatemperatura ciasta to 24°C.
Fermentacja wstępna: 1 godzina.
Dzielenie i formowanie: Ciasto dzielimy na porcje o wadze około 40 g, delikatnie zaokrąglamy i układamy na blasze, lekkospłaszczając same bułki przed odłożeniem, po czym przykrywamy folią. Bułki układamy na blaszce dość gęsto, tak by podczas pieczenia pozrastały się bokami.
Pieczenie: Przed włożeniem do pieca smarujemy ciasto stopionym masłem, możemy posypać makiem. Pieczemy w temperaturze 205°C przez około 15–20 minut. Po wyjęciu bułek z pieca ponownie smarujemy wierzch masłem.
Komentarze