Konfitura brzoskwiniowa

Do chrupiącej bułeczki będzie jak znalazł - to słońce w słoiku!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory konfitury

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 145 głosów)

Konfitura brzoskwiniowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Brzoskwinie zanurzamy we wrzątku, zdejmujemy skórkę i przekrawamy owoce na połówki. Wyjmujemy pestki. Zasypujemy w rondlu cukrem i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na 15 min, mieszamy kilka razy, by brzoskwinie równomiernie pokryły się cukrem.

  • 2.

    Smażymy na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i smażymy, aż konfitury zgęstnieją. Dodajemy alkohol, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy. Odwracamy do góry dnem.

    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Porady

Pasują do ciasta drożdżowego, ale przede wszystkim możemy nimi posmarować tort Sachera, zanim oblejemy go gorzką czekoladą.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy