Konfitura brzoskwiniowa

Do chrupiącej bułeczki będzie jak znalazł - to słońce w słoiku!

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 45 dag dojrzałych brzoskwiń (po wypestkowaniu)
  • 45 dag cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki likieru brzoskwiniowego

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie zanurzamy we wrzątku, zdejmujemy skórkę i przekrawamy owoce na połówki. Wyjmujemy pestki. Zasypujemy w rondlu cukrem i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na 15 min, mieszamy kilka razy, by brzoskwinie równomiernie pokryły się cukrem.
  2. Smażymy na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i smażymy, aż konfi tury zgęstnieją. Dodajemy alkohol, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy. Odwracamy do góry dnem.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Wskazówki

Pasują do ciasta drożdżowego, ale przede wszystkim możemy nimi posmarować tort Sachera, zanim oblejemy go gorzką czekoladą.
 

przetwory Dżem konfitura brzoskwinia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze