Kulicz paschalny

Przepisy wielkanocne - kulicz paschalny. Przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej.

Dodany przez:

Kulicz paschalny

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
505 kcal
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1/2 l mleka
  • 1 dag suchych drożdży
  • 1 kg mąki
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • sól
  • 20 dag masła
  • 30 dag rodzynek, migdałów i orzechów
  • 80 ml rumu
  • tłuszcz do formy
  • 2 białka
  • 10 dag cukru pudru

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Dodać połowę mąki i wymieszać. Do miski wlać ciepłą wodę i wstawić do niej miskę z zaczynem. Przykryć ścierką. Odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać żółtka z cukrem i wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wsypać pozostałą mąkę i wymieszać. Połączyć dwie masy i ciasto ugnieść rękami tak, aby miało odpowiednią konsystencję i nie przylepiało się do rąk. Odstawić na 1 godz., aby urosło.
  2. Rodzynki namoczyć w rumie i wraz z nim dodać do ciasta, wrzucić pokrojone migdały i orzechy, wymieszać. Jeszcze raz poczekać aż podrośnie. Formę o niewielkiej średnicy, za to o bardzo wysokich brzegach, wysmarować masłem. Nałożyć ciasto do 1/3 wysokości. Przykryć ściereczką i poczekać aż urośnie już w formie. Z resztek ciasta uformować literki XB i ułożyć je na wierzchu ciasta. Piec w
  3. temperaturze 100°C. Po około 10 minutach podnieść temperaturę do 190°C i piec jeszcze25 minut.
  4. Ostudzony kulicz posmarować glazurą z białek ubitych na pianę i wymieszanych z cukrem pudrem.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Wskazówki

Sprawdź też nasz poradnik: pascha wielkanocna na 6 sposobów!

deser przepisy wielkanocne kuchnia rosyjska rosyjska Wielkanoc kulicz paschalny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze