Moje Gotowanie listopad 2018

Magazyn Moje Gotowanie na listopad to m.in. okładkowe orientalne gołąbki z kuskusem i rodzynkami, a także przepisy na domowe kostki rosołowe - w pełni naturalne, bez zbędnej chemii! Królową sezonu została dynia, ale miejsca nie zabrakło na porady szefowej Agaty Wojdy na kapustę.

Moje Gotowanie Listopad 2018

"Moje Gotowanie" na listopad to szósty numer z odświeżoną makietą magazynu i nowymi cyklami. Nadal zgodnie z hasłem "Pysznie, z Pasją, z Przyjemnością" w numerze nie może zabraknąć prostych pomysłów na potrawy, desery i napoje idealne na listopad. Królową sezonu została dynia - idealna na rozgrzewającą zupę, farsz, placki, ciasto, pikle, do pizzy czy orientalnego curry. Warto wiedzieć, że to niskokaloryczne, wartościowe i smaczne warzywo, które potrafi zaskoczyć wagą - rekordowy okaz dyni ważył w 2017 roku ponad 1190 kilogramów!

W dziale "Szybko, łatwo, pysznie" znajdziemy:

DO SMAKU Olej z pestek dyni. Wyborny produkt tłoczony z pestek suszonych lub prażonych, stosowany nie tylko do podkreślenia smaku potraw, ale również jako kosmetyk.

GDY GONI NAS CZAS 30 minut i już! Tyle wystarczy, aby przygotować prawdziwie pożywny obiad z mięsem i warzywami. Uda się nam to dzięki wykorzystaniu mrożonek i warzyw z puszki.

NA ZAPAS Konfitowane gęsi i kaczki. Konserwowane we własnym tłuszczu, wolno gotowane części najlepszego o tej porze drobiu, który możemy przechowywać nawet kilka miesięcy.

PO PROSTU ZRÓB TO! Domowe kostki bulionowe. Absolutnie naturalne, bez konserwantów, w najbardziej ulubionych smakach, zarówno mięsne jak i całkowicie jarskie. Do słoika i zamrożenia.

W rubryce "Na luzie, z pasją, ze smakiem" przeczytamy:

SAM KONKRET Jesień pachnąca zupą. Gorące, pożywne, niezwykle bogate, pełne warzyw korzeniowych, pomidorów, kapusty, roślin strączkowych i kasz, często na mięsie lub z jego dodatkami.

RETROKUCHNIA Piernik po dawnemu. Właśnie teraz jest najwyższy czas, żeby "nastawić" staropolski, aromatyczny, pełen korzeni i bakalii, najważniejszy bożonarodzeniowy wypiek.

ZBLIŻENIE NA Cukier muscovado. Karmelowy w smaku, o głębokiej ciemnobrązowej barwie i dość wilgotnej konsystencji znakomicie pasuje do czekolady, kakao, korzeni czyli produktów, z których przygotujemy ciasteczka i pierniki.

SAMA SŁODYCZ Przedgwiazdkowe drobiazgi. Ułatwiając sobie przedświąteczne obowiązki już teraz pieczemy ciasteczka i... odkładamy je aż do Wigilii.

Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:

SAMO MIĘSO Słonina nie jest passe! Jurek Sobieniak o jej ogromnych zaletach, zwłaszcza dla podkreślenia i nadawania smaku wielu daniom.

KUCHNIA AGATY WOJDY Kapuściana pora. Mistrzowskie gołąbki, kapusta zapiekana z wieprzowiną i batatami, colesław z ananasem, racuchy z kapusty włoskiej i łososia oraz francuska zupa wiejska.

PO WEGETARIAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Kurkuma. Kinga Błaszczyk-Wójcicka zachwala i poleca zawijańce, złote mleko, pieczone warzywa, ryż basmanti i smoothie z tą intensywną żółtą przyprawą. 

W DOBREJ FORMIE Jedzenie na dobry humor. Beata Grątkowska radzi, czym rozweselić ciało i duszę w te najmroczniejsze, najbardziej słotne i przygnębiające dni w roku.

DO POCZYTANIA PRZY STOLE w listopadowym numerze to:

BIBLIOTEKA SMAKOSZA "Kupuj świadomie, żyj zdrowo". Anna Makowska demaskuje marketingowe sztuczki na etykietach i pomaga nam robić zdrowe zakupy.

ŚWIAT NA TALERZU Na ostro i na słodko. Jedziemy do Budapesztu, aby pławić się w jego pięknie zachowanej architekturze i wyjątkowej kuchni.

PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW Gęsina z Dębogórza. Ten listopadowy specjał od kilkunastu lat Andrzej Dzienisz hoduje na swej pomorskiej farmie.

TO SIĘ PRZYDA Nowości ze sklepu. Przegląd produktów spożywczych, akcesoriów i sprzętów AGD.

Ponadto na stronie 96 znajduje się indeks, czyli obrazkowy przegląd wszystkich przepisów z numeru. Z kolei na stronie 98 podpowiadamy Menu Redakcyjne - propozycje, które pozwolą smacznie uczcić różne listopadowe okazje.

Przepisy