
Pizza z grillowaną dynią i serem pleśniowym, Fot.StockFood
4.51 (190)
Pizza z grillowaną dynią i serem pleśniowym to prosta przekąska na imprezę w gronie znajomych. Smakiem zachwyci każdego smakosza.
dynia 1 szt.
olej 2 łyżki stołowe
twaróg 200 g
mąka ziemniaczana 100 g
jajka 4 szt.
sól 1 szczypta
czerwona cebula 1 szt.
salami 80 g
gorgonzola 100 g
orzechy piniowe 50 g
rozmaryn 2 gałązki
W piekarniku układamy kamień do pizzy, włączamy funkcję grill i rozgrzewamy do temp. 180°C. Oczyszczonej i pokrojonej w cienkie plastry dyni smarujemy olejem i grillujemy na patelni grillowej z obu stron, do momentu aż powstaną ładne paski.
Na ciasto: chudy, mielony twaróg łączymy w misce z mąką ziemniaczaną, jajkami oraz solą. Zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozciągamy i układamy na kamieniu do pizzy przykrytym papierem do pieczenia.
Placki pieczemy po 12–15 min, aż będą złotobrązowe (powstające przy pieczeniu bąbelki opadną po wyjęciu z piekarnika). Na zapieczonych blatach układamy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę, grillowane plasterki dyni, cienkie plasterki salami, pokruszony ser pleśniowy, orzeszki piniowe, igiełki rozmarynu (ilość zależy od upodobań). Pieczemy kolejne 8–10 min.
Porady
W przepisie wykorzystano dynię hokkaido oraz ser z niebieską pleśnią.