fot. StockFood
4.48 (162)
Okonomiyaki to japoński placek przygotowywany z kapustą i innymi pysznymi dodatkami. Smażony jest na specjalnym grillu teppanyaki, który z powodzeniem można zastąpić zwykłą patelnią. Danie jest proste, oryginalne i efektowne – można je podać zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację. Oryginalnie serwowane jest z majonezem i specjalnym sosem do okonomiyaki. Na wierzch można położyć świeże kiełki i zdrowe kiszone warzywa.
jajka 2 szt.
mleko 200 ml
mąka pszenna 400 g
kapusta 100 g
dymka 2 szt.
sól 2 g
pieprz 2 g
olej sezamowy 45 ml
Ciasto na okonomiyaki: do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i przesiewamy mąkę. Łączymy składniki przy pomocy miksera.
Dodatki: kapustę myjemy i szatkujemy na cienkie paski. Myjemy cebule dymki i kroimy je w pióra. Drobno siekamy szczypiorek z dymek. Wszystkie składniki dodajemy do ciasta, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy łyżką.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy naleśniki z kapustą przez ok. 5–7 min z jednej, a następnie 3–4 min z drugiej strony.
Porady
- Japońskie naleśniki okonomiyaki należy smażyć na tłustej patelni, najlepiej z grubym dnem.
- W przepisie można wykorzystać białą kapustę lub pekińską. Jeśli zdecydujemy się na pierwszą opcję, przed dodaniem kapusty do ciasta, można ugnieść ją dłonią, aby była bardziej miękka.
- Do okonomiyaki można dodać także pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, a zamiast cebuli dymki – pokrojony w paseczki por.
- Mleko można zastąpić bulionem warzywnym lub mięsnym. Oryginalnie japońskie naleśniki z kapustą robione są na bulionie dashi, gotowanym z dodatkiem alg i suszonej ryby bonito. Dashi jest dostępne w sklepach w postaci proszku, który należy rozmieszać z wodą.
Kuchnia japońska jest zdrowa, lekka i egzotyczna. W japońskich restauracjach można skosztować nie tylko sushi czy ramen z makaronem udon. Jedną z bardziej popularnych potraw jest okonomiyaki, przez niektórych nazywane japońską pizzą lub japońskimi naleśnikami.
Japońskie „okonomi” oznacza „to, co lubisz”. Innymi słowy – ile osób, tyle przepisów na okonomiyaki. Każdy kucharz może dodać do nich swoje ulubione składniki, podając placki z wędzonym boczkiem, krewetkami, jajkiem sadzonym, serem lub warzywami. Tym samym japońskie naleśniki okonomiyaki to świetny przepis w duchu zero–waste.
Okonomiyaki serwowane są z różnymi dodatkami. Warto poszukać tradycyjnych, japońskich smaków, dzięki którym podróż kulinarna do kraju kwitnącej wiśni będzie jeszcze ciekawsza. W Japonii popularne są:
Japońskie placki z kapustą podawane są z majonezem i specjalnym sosem do okonomiyaki. Aby go przygotować, potrzebujemy:
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy sok. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Podgrzewamy i mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji sosu. Jeśli jest za rzadki, możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną (5 g), rozmieszaną w małej ilości zimnej wody (50 ml).